Vareenikute A & O

Üks tuntumaid Ukraina roogi on vareenikud (ukraina k. варе́ники), mis tõlkes tähendab "keedetud asju".

Lisaks sellele, et vareenikuid peetakse Ukraina rahvusroaks, on sel oluline vaimne tähendus. Poolkuukujulisi vareenikuid toodi ohvrianniks allikate lähedal, talunikud uskusid, et vareenikute annetamine aitab kaasa külluslikule viljasaagile. 

Vareenikutest räägitakse ka kirjanduses. Poltaava kandis sündinud ukraina-vene kirjanik Nikolai Gogol (ukrainapäraselt Мико́ла Васи́льович Го́голь ehk Mykola Hohol) õhkab vareenikute järele oma jutustustes "Õhtud külas Dikanka lähedal" (vene k. 1829–32, eesti keeles 1952), aga ka mitmes teises teoses, mida eesti keeles pole. 

Vareenikutele on pühendatud isegi ausambaid! 2006. aastal püstitati Tšerkassõ linnas monument Ukraina vareenikutele, aga 2013. aastal viidi see erakogusse. Kuna vareenikud on väga populaarsed ka Ukraina diasporaa seas, siis näiteks Kanadas Glendoni keskväljakul on 9 m kõrgune ja pea 3 tonni kaaluv monument, mis püstitati sinna 1993. aastal. 

Mis eristab vareenikuid pelmeenidest ja ravioolidest?

Kui näiteks pelmeenid on enamasti lihatäidisega, siis vareenikud valmistatakse enamasti vegetaarse täidisega,. Vareenikud on üsna suured - pelmeenidest pea kaks korda suuremad ja itaallaste ravioolidest 3-4 korda suuremad.

Millega vareenikuid täita?

Kõige tuntumad väljaspool Ukrainat ja armastatud ka Ukraina piires on kartulitäidisega ja hapukirsitäidisega vareenikud, aga valik on palju laiem. Ukrainas süüakse ka maksatäidisega, hapukapsatäidisega, seenetäidisega, oatäidisega jne vareenikuid. Lisaks tuntakse veel mitmeid magusa täidisega vareenikuid - vareenikute seest võib leida õunatäidist, mustikatäidist, kuivatatud ploomi täidist, värske ploomi täidist, mooniseemneid jne. 

Vareenikutaina põhiretsept:

6 dl ehk 360 g nisujahu
1-1,5 dl vett
2 muna
0,5 tl soola

Mõned nipid ja soovitused:

Vesi peaks olema võimalikult külm - nii kuivab tainas vareenikute valmistamisel vähem ja selle kleepuvad omadused on paremad. Kasuta võimalikult tugeva peenjahvatusega ja mitte liiga kuiva jahu, et vareenikud ei laguneks.

Vareenikutaina tegemine:

Sega jahu, vesi, munad ja sool kausis, sõtku keskmise paksusega tainas, et saaks rullida 1-1,5 mm paksuselt välja. 

Kirsitäidisega vareenikute jaoks tee tainas veidi paksem, 2-2,5 mm. 

Vareenikutaina rullimine:

Lõika rullitud tainas 5 cm x 5 cm ruutudeks (kolmnurksete vareenikute jaoks) või õhukese klaasiga ketasteks. Viimase variandi puhul läheb osa tainast raisku, sest tainajäägid kuivavad kergesti ja neid uuesti kasutada ei saa. Siiski - just poolkuukuju on Ukraina vareenikutele kõige omasem.

Vareenikute täitmine:

Vareenikutäidis pane täpselt iga ruudu või ketta keskele. Täidist arvesta umbes 1 tl vareeniku kohta - siis ei tõmbu tainas liiga pingule. 

"Õmblus" ehk ühenduskoht ei tohi olla paksem ülejäänud tainast, sest muidu ei kee need korralikult läbi. 

Vareenikute keetmine:

Keeda vareenikuid rohkes vees, et oleks keemisruumi. Liitri vee kohta pane teelusikatäis soola. 

Keeda 8-10 minutit, olenevalt täidisest. Valmis vareenikud kerkivad pinnale - tõsta need kurnlusika või vahukulbi abil kuubakindlasse nõusse ja kalla peale sulavõi, et need üksteise külge ei kleepuks. 

Vareenikute serveerimine:

Vareenikuid serveeri võimalikult kuumalt. 

Soolaseid vareenikuid ja kohupiimatäidisega vareenikuid serveeritakse hapukoorega. 

Magusaid vareenikuid (nt kirsi-, õuna-, ploomi-, moonitäidisega) serveeri siirupiga. 

Valik retsepte Nami-Namis:

Valik retsepte teistelt toidukirjutajatelt:

Telesaated:

Loe veel:

 

Foto: Adobe Stock

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 19.04.2022 08:22 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid