Eestis nüüd saadaval houjicha e. röstitud rohelise tee pulber

Kokaraamatute autor Eva Pärtel on käivitanud Eestis uue e-poe Matchamurai.ee, mis toob Jaapanist Eestisse matcha ja siinsel turul uudisena ka houjicha e. röstitud rohelise tee pulbrit.

Houjicha on röstitud rohelise tee pulber, mis maitseb erinevalt matcha pulbrist hoopis mahedalt. Kui matcha ehk rohelise tee pulbri värvus on erkroheline, siis houjicha on värvuselt tuhkjas pruun. Joogiks valmistatuna on see röstiselt aromaatne ja kosutav, maitselt magus, kergelt pähklise maitsega.

Nii nagu matcha pulbreid, on ka houjicha pulbreid erinevas kvaliteedis. "Matchamurai houjicha pärineb ühest väikefarmist Kyoto piirkonnast, mis valmistab pulbrit ainult tee lehtedest. See on oluline, sest mitmed tootjad valmistavad seda teed ka vartest jm ülejääkidest, mistõttu ei ole jook sedavõrd maitseküllane ega aromaatne," räägib Eva Pärtel. Matchamurai houjicha pulber on keskmise röstiga, mis tagab maitse maheduse, samas piisava intensiivsuse (tehakse ka kõrget ja madalamat rösti).

Miks on houjicha kasulik?

Kõrge kuumusega töötlemise tõttu on houjichas madal kofeiinisisaldus (ca 10 x vähem kui matchas) ja sobib seetõttu joomiseks isegi õhtusel ajal. Röstimine eemaldab ka mõrksuse, mis on muidu hästi tuntav ja iseloomulik just matcha joogile. Jaapanis läbi viidud uuringute kohaselt sisaldab houjicha antioksüdante, muu hulgas närvisüsteemi toetavat ja rahustavat L-teaniini ning polüfenoole, mis on looduslikud immunsüsteemi kaitsjad haigustekitajate vastu. Selles sisalduvad kateiinid aitavad vähendada halba kolesterooli, alandavad vererõhku ja veresuhkrut, aitavad tagada kiiremat ainevahetust.

Mida houjichast valmistada?

Jaapanis valmistatakse röstitud rohelise tee pulbrit juba ca 100 aastat, kuid populaarseks on see saanud just viimasel ajal. "Jaapanlastele meeldib seda juua õhtuti, sest selles on väga vähe kofeiini. Samuti toidu kõrvale, sest jaapanlased teavad, et see tasakaalustab toidu rasvasisaldust," räägib Eva Pärtel. Samuti tehakse pulbrist erinevaid küpsetisi, aga ka houjicha lattet.

Kuumaks houjicha latteks vajad:

4 g houjicha pulbrit
20-30 ml vett (toasoe, ca 25-kraadine)
1,5 dl piima

1. Sõelu pulber laiapõhjalisse matcha kaussi. Sõelumine on tähtis, et pulber paremini lahustuks.

2. Lisa vesi. Kasuta toasooja vett, sellega tuleb maitse magusam ja nüansirohkem. Võid kasutada ka 80-kraadist vett – jook on siis aromaatsem, maitselt pisut kangem ja robustsem. Proovi mõlemaid variante ja leia lemmik.

3. Vispelda bambusvispliga W tähe kujulisi liigutusi kiirelt tehes, kuniks segu on vahune ja pulber lahustunud. Kiirele vispeldamisele kulub ca 30 sekundit.

4. Lisa kuum piim (kuumuta keemiseni), mis on kergelt vahustatud. Piima saad vahtu lüüa ka bambusvispliga. 5. Sõelu kaunistuseks peale pisut houjicha’d.

Fotod: Eva Pärtel (Matchamurai.ee)

Sisuturundus
postitatud 14.12.2021 18:36 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid