Daam Nellie Melba (sünd. Helen Porter Mitchell) on toidusõpradele tuntud läbi nelja roa, mis kuulus Prantsuse kokk Auguste Escoffier (28. oktoober 1846-12. veebruar 1935) tema auks lõi.
Neist tuntuim on Peach Melba ehk magustoit, mille komponentideks on virsikud, vaarikakaste ja vanillijäätis. 1894. aastal käis kuulsa Londoni Savoy hotelli peakokk Auguste Escoffier Londonis Covent Gardeni kontserdihallis Nellie Melbat kuulamas, kui too lailis Wagneri 1848. a kirjutatud Lohengrin'i. Ooperidiiva laul avaldas kokale mõju ja juba järgmisel päeval lõi Escoffier "Peach Melba" nimelise desserdi. Peach Melba't kutsutakse virsiku, vaniljejäätise ja vaarikakastme "täiuslikuks abieluks".
Nami-Namist leiad nii klassikalise Peach Melba retsepti, aga ka Peach Melba smuuti ja Peach Melba limonaadi. (Vt kõiki retsepte)
Melba kaste on magus dessertkaste, mis koosneb vaarikatest ja punastest sõstardest, täpsemalt siis püreestatud ja läbi sõela hõõrutud vaarikatest, punase sõstra želeest, suhkrust ja maisitärklisest. Seda võib kasutada ka Peach Melba desserdi kastmena, ent ka jäätise, keeksi ja teiste magustoitude juures. (Nami-Namis retsepti ei ole).
Melba toast on krõbe ja õhuke röstsai, mida pakutakse näiteks supi või salati kõrvale. Selle valmistamiseks röstitakse tavaline röstsai mõlemalt poolt grillelemendi all. Siis lõigatakse röstsai horisontaalselt pooleks ja "küpsetamata" pool pannakse uuesti grillelemendi alla. Tulemuseks on eriti õhuke ja krõbe röstsai.
Auguste Escoffier serveeris selllisel moel valmistatud röstsaia Nellie Melbale 1897. aastal, kui too hotellis peatudes haigestus. Sellise nime otsustas roale anda Savoy hotelli direktor César Ritz.
Velouté-kastmega serveeritud kana, trühvlite ja seentega täidetud tomatid. (Nami-Namis retsepti ei ole.)