Viis põhjust, miks juustukook mõraneb!

Küpsetasid juustukoogi, aga see mõranes ja näeb õnnetu välja? 

Siit leiad viis peamist põhjust, miks sinu juustukook mõraneda võis!

 

1. Liigne segamine

Toorjuustu ja munade vahustamine või hoogne segamine tekitavad liigselt õhumulle, mis küpsemise käigus kooki kergitavad ning mõranemist põhjustavad. Kasuta toasooje koostisaineid ning sega vaid nii kaua, kuni toorjuustusegu on ühtlane.

2. Liigne küpsetamine

Juustukoogi küpsetamine tuleb lõpetada, kui see keskelt veel võdiseb (justkui oleks toores!), sest kook järelküpseb vormis edasi. “Las olla igaks juhuks natuke veel!” on tegelikult täpselt õige aeg koogi ahjust välja võtmiseks! :) 

3. Suur temperatuuri kõikumine

Lülita ahi välja, jäta uks lahti ja lase koogil ahjus umbes tund aega jahtuda. Seejärel jahuta edasi toatemperatuuril. 

4. Koogi ääred vormi küljes kinni

Juustukook tõmbab jahtudes kergelt kokku. Kui koogi ääred on küpsemise käigus vormi külge kinni jäänud takistab see ühtlast kokkutõmbumist ja koogi pind võib rebeneda. Määri alati vorm hästi hoolikalt või vooderda see korralikult küpsetuspaberiga. Tee pärast küpsetamist ettevaatlikult noaga tiir ümber koogi, et eraldada ääred vormi küljest. 

5. Hooletu ümberkäimine!

Ole koogi vormist eemaldamisel, tordialusele tõstmisel või transportimisel ettevaatlik! Juustukook on õrn ning võib kergesti puruneda.

 

HEA TEADA!

Paljud kogenud küpsetajad ütlevad, et täiusliku juustukoogi saladus seisneb vesivannil küpsetamises. Isegi kui retsept seda ette ei näe! 

Vesivannil küpseb juustukook ühtlasemalt ning niiskus takistab koogi kuivamist ja mõranemist. 

Tõsta koogivorm suurde kõrgete äärtega kuumakindlasse vormi, täida vorm umbes poole ulatuses keeva veega ning küpseta vastavalt retseptile.

 

Vaata veel:

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 30.01.2021 16:48 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid