12-liikmeline kokkade meeskond koosneb Rootsi tipprestoranides töötavatest kokkadest ja kondiitritest, kes kapten Fredrik Anderssoni käe all esindavad Rootsit edukalt rahvusvahelistel kokandusvõistlustel. Meeskond võitis mullu novembris Luxemburgis toimunud Culinary World Cup 2018 ja nende järgmiseks väljakutseks on veebruaris Stuttgartis toimuv Culinary Olympics 2020.
Jõulubrantši ja jõululaua hinnad leiate siit: https://www.vikingline.ee/merel/sook-ja-jook/sookide-hinnad/
Rikkalikus jõululauas on mõeldud ka erinevate toidutalumatuste peale. Maitsvaid roogi jagub kõigile!
Nagu ikka, algab Rootsi jõululaud heeringaga. Siin vaid väike valik (vasakult: heeringas kooreses sinepikastmes, heeringas akvaviidi ja sidruniga, heeringas vähilakkadega ja praetud heeringas):
Kalavalik on jõulubuffetis väga rikkalik, siin veel mõned külmad kalaroad:
Põnevaid avastusi oli ka kuumade kalaroogade seas. Lisaks traditsioonilisele "libekalale" olid valikus tursalihast kotletid, sinepikattega tursafilee ning väga põnev praetud soolaheeringa-peedi-kartuli-vormiroog Fredrik Anderssoni vanaema moodi (retsepti leiad ka Nami-Namist):
Kui kalaroad maitstud, on järg klassikalise jõulusingi käes. Tänavune joulukinkku/julskinka sai lisamaitset glögist:
Sooja toidu valikust leiab klassikalised lihapallid, miniviinerid, põhjapõdraliha ja õlleglasuuris seakarbonaadi, kapsastest rääkimata:
Sooja toidu lauast ei puudu ka soomepärased jõuluvormid (laatikko):
Magustoiduvalikus oli nii kodusemaid maitseid (pehme piparkook pohladega), aga ka peenemaid suupisteid, sh veganlikke:
Juustulauas on valik väga põnevaid Rootsi juustumeistrite juustusid, sh kohalik Cheddar, Stilton-stiilis sinihallitusjuust jms:
Loomulikult võivad lapsed süüa kõike, mis tavavalikus pakuti, ent neile oli lisaks veel eraldi tore valik. Lastelauas oli värvikaid köögiviljaroogi, lihapallid gnocchi-klimpidega, kalapallid rooskapsaga, toredad lillkapsapirukad ning taamal uhke kommivalik:
Uhke kommivalik rõõmustab nii suuri kui väikeseid:
Kõik road kahjuks pildile ei mahtunud, nii et tuleb ikka ise kohapeale uudistama minna :)
Pressiteade 29.10.2019. Fotod: Tuukka Ervasti.