1930ndad. Suvine näidismenüü talurahvale 1937

Keedu- ja majapidamiskursuse juhataja Elisabeth Sild andis 1937. aastal välja oma populaarse "Keedu- ja majapidamisraamatu" teise, täiendatud trüki. Raamat on väga mahukas, 600 lk ja sisaldab 1131 retsepti või juhist, lisaks mitmeid näpunäiteid kodumajanduse vallast. 

Meile jäid silma aga E. Silla toredad toidukavad, mis on eraldi koostatud linnarahvale ja talurahvale, argipäevadeks ja pidulauale. 

Menüüd juhatab E. Sild sisse niiviisi:

"Toidukava koostades tuleb tähele panna, et iga toit koosneks lihtsaist, kuid mitmekesiseist aineist, vastavalt tervisliku toitumise nõudeile, sisaldades vajanduval määral kõiki toiteolluseid ja mineraale aluselise ülekaaluga ning rohkesti vitamiine. 

Igaks eeltoiduks on soovitatav värske toortoit puuviljast, marjadest, aid- ja juurviljust aasta ringi, mis võimaldab bioloogiliste olluste kasustamist täielikult loomulikus seisundis. Eeltoiduna aga seepärast, et toortoit võimaldab järeltoidu täiendamist, paremat ning täielikumat seedimist inimkehas.

Loe ka E. Silla suvist toidukava linnarahvale.

Hommiku-, lõuna- ja õhtutoidu kava.  Suvel ja sügisel talus. 
 

Esmaspäev:

Hommikuks: Värske kurgitoit, sink. Helbepuder piimaga.
Lõunaks: Keenud kartulid. Heeringad või räimed munakreemiga.
Õhtuks: Munapuder piimaga. Heeringas sibula ja tomatiga. 

Teisipäev:

Hommikuks: Pinatitoit. Koogid moosiga, kohv. 
Lõunaks: Suitsuliha-supp. Hernekohend värske marjasalatiga. 
Õhtuks:  Kohupiimajuust. Tomatitoit. 

Kolmapäev:

Hommikuks: Keedetud oakaunad kartulitega. Suitsuheeringas, kohv. 
Lõunaks: Soolaräimed õlikastmega. Pääsalat. Hautatud oakaunad. 
Õhtuks: Värske kapsa vorm, võileib, tee. 

Neljapäev:

Hommikuks: Piimasupp aidviljaga. Heeringas sibula ja tomatiga. 
Lõunaks: Peedisupp singiga. Tatratangupuder. 
Õhtuks: Hautatud kaalid heeringaga. Salat.  

Reede:

Hommikuks: Nisujahupuder, sink, või, piim.
Lõunaks: Hautatud seened kartulitega. Tomatisalat. Värsked marjad või puuvili.  
Õhtuks: Hautatud oakaunad. Vedelpuder.  

Laupäev:

Hommikuks: Peeditoit. Küpsetatud liha sibula kastmega, kohv. 
Lõunaks: Heeringas koorekastmega. Odratangu-puder või ja hapupiimaga. 
Õhtuks: Kama. Rukkileiva pirukad, piim..

Pühapäev:

Hommikuks: Muna singiga, lehesalat, nisuvõileib, kohv.
Lõunaks: Vasikaliha-supp. Keenud vasikaliha aidviljaga. Värske kobarsalat. Ujuvad saared.
Õhtuks:  Kohupiima-koogid. Marineeritud räimed.

Loe veel:

Artikkel ilmus 2019. aastal

Nami-Nami retseptikogu®
postitatud 15.06.2021 19:47 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Kaie Loorits
postitatud 16.07.2019 12:04

Mis toit oli hernekohend?

Pille
postitatud 17.07.2019 08:31

<p>Kaie, retsept nr 723: HERNEKOHEND</p> <p>600 g kuivatatud herneid, 5-6 kartulid, 1-2 sibulat, 100 g võid, 2-3 muna, 1 kl piima või koort, 1/2 kl riivleiba või jahu, 1/2 kl jõhvika- või õunamahla.</p> <p>Leotatud ning pehmeks keenud herned ajada jahtunult läbi masina tiheda sõela. Samuti ka keenud kartulid ühes võiga hautunud sibulaga. Lisada vahustatud või munakollase ja sidrunikoorega, marja- või õunamahl, riivleib, piim või koor ja vahule vilbatud munavalge. Segada õrnalt juurde. Kallata võitud ning riivsaiaga riputatud vormi, pääle riputada riivleiba ja võiraase. Küpsetada ahjus 1/2-1 tund. </br> Süüa toorsalati ja sulavõiga. Valmist. 2½-3 tundi. </p>