Meile jäid silma aga E. Silla toredad toidukavad, mis on eraldi koostatud linnarahvale ja talurahvale, argipäevadeks ja pidulauale.
Menüüd juhatab E. Sild sisse niiviisi:
"Toidukava koostades tuleb tähele panna, et iga toit koosneks lihtsaist, kuid mitmekesiseist aineist, vastavalt tervisliku toitumise nõudeile, sisaldades vajanduval määral kõiki toiteolluseid ja mineraale aluselise ülekaaluga ning rohkesti vitamiine.
Igaks eeltoiduks on soovitatav värske toortoit puuviljast, marjadest, aid- ja juurviljust aasta ringi, mis võimaldab bioloogiliste olluste kasustamist täielikult loomulikus seisundis. Eeltoiduna aga seepärast, et toortoit võimaldab järeltoidu täiendamist, paremat ning täielikumat seedimist inimkehas."
Loe ka E. Silla suvist toidukava linnarahvale.
Hommikuks: Värske kurgitoit, sink. Helbepuder piimaga.
Lõunaks: Keenud kartulid. Heeringad või räimed munakreemiga.
Õhtuks: Munapuder piimaga. Heeringas sibula ja tomatiga.
Hommikuks: Pinatitoit. Koogid moosiga, kohv.
Lõunaks: Suitsuliha-supp. Hernekohend värske marjasalatiga.
Õhtuks: Kohupiimajuust. Tomatitoit.
Hommikuks: Keedetud oakaunad kartulitega. Suitsuheeringas, kohv.
Lõunaks: Soolaräimed õlikastmega. Pääsalat. Hautatud oakaunad.
Õhtuks: Värske kapsa vorm, võileib, tee.
Hommikuks: Piimasupp aidviljaga. Heeringas sibula ja tomatiga.
Lõunaks: Peedisupp singiga. Tatratangupuder.
Õhtuks: Hautatud kaalid heeringaga. Salat.
Hommikuks: Nisujahupuder, sink, või, piim.
Lõunaks: Hautatud seened kartulitega. Tomatisalat. Värsked marjad või puuvili.
Õhtuks: Hautatud oakaunad. Vedelpuder.
Hommikuks: Peeditoit. Küpsetatud liha sibula kastmega, kohv.
Lõunaks: Heeringas koorekastmega. Odratangu-puder või ja hapupiimaga.
Õhtuks: Kama. Rukkileiva pirukad, piim..
Hommikuks: Muna singiga, lehesalat, nisuvõileib, kohv.
Lõunaks: Vasikaliha-supp. Keenud vasikaliha aidviljaga. Värske kobarsalat. Ujuvad saared.
Õhtuks: Kohupiima-koogid. Marineeritud räimed.
Artikkel ilmus 2019. aastal
Mis toit oli hernekohend?
<p>Kaie, retsept nr 723: HERNEKOHEND</p> <p>600 g kuivatatud herneid, 5-6 kartulid, 1-2 sibulat, 100 g võid, 2-3 muna, 1 kl piima või koort, 1/2 kl riivleiba või jahu, 1/2 kl jõhvika- või õunamahla.</p> <p>Leotatud ning pehmeks keenud herned ajada jahtunult läbi masina tiheda sõela. Samuti ka keenud kartulid ühes võiga hautunud sibulaga. Lisada vahustatud või munakollase ja sidrunikoorega, marja- või õunamahl, riivleib, piim või koor ja vahule vilbatud munavalge. Segada õrnalt juurde. Kallata võitud ning riivsaiaga riputatud vormi, pääle riputada riivleiba ja võiraase. Küpsetada ahjus 1/2-1 tund. </br> Süüa toorsalati ja sulavõiga. Valmist. 2½-3 tundi. </p>