Stilist, disainer ja laulukirjutaja Jana Hallas sõitis augusti lõpus koos poja ja sõpradega Horvaatiasse ja jagab oma road trip'i toidumuljeid Nami-Nami lugejatega.
Juba teist aastat sõitsime maad mööda imelisse väikesesse kalurikülla nimega Seget, mis asub Horvaatias. Segetist paarikümneminutise paadisõidu kaugusel asub kauni vanalinnaga ajalooline Trogir. Sõitsime läbi Veneetsia, mida nautisime terve päeva. Road trip’i puhul ongi boonuseks see, et enne sihtkohta jõudmist jääb teele palju, mida vaadata ja tähele panna. Eriti kasulik ning hariv on selline kogemus lastele.
Hommikul söön mina alati putru, nii valmistasin seda ka Horvaatias igal hommikul.
Kõige võimsam kõhutäis jäi Veneetsiasse - seal sõime loomulikult pitsat, mis oli jumalik. Nii hea ja samal ajal nii lihtne!
Loomulikult on Horvaatia koht, kus süüa just mereande ja kala. Kala Segetis oli täpselt nii imeline kui mäletasin, koos röstitud köögiviljadega eriti nauditav. Serveerituna nägi see ka ülimalt apetiitne välja, kahjuks pean praegu ütlema, et ma oma toidust pilte ei tee.
Ma nimelt olen lootusetu lihasööja, viimasel ajal aga üritan end kala peale ümber häälestada. Söön muidu vaid fileed, kardan nimelt hirmsal kombel luid, kuid Horvaatias on minu väljakutseks just terve ja luudega kala mu taldrikul, siiani olen hakkama saanud. Aga võib olla just soe kliima, mõnus õhkkond ja õlu on need, mis luude kurkuminemise hirmu leevendavad, mine tea.
Õlle joomise toidu kõrvale avastasin enda jaoks eelmisel aastal Horvaatias, jätkasin seda traditsiooni ka seekord. Õlu on minu jaoks kuumas kliimas erakordselt nauditav, väga mõnus on see peale pitsa ka kala kõrvale, mida proovisin samuti eelmisel aastal esmakordselt ning sel aastalgi jäin just kala juurde.
Kuna meie seltskonnas oli 3 poissi, sõime terve reisi vältel palju väga lihtsat ja ebatervislikku toitu: hamburgerid ja kabanossid teel olles, palju pitsat ja friikaid kohapeal.
Toidunautlejale ütleks, et Segetis on väga mitmekülgne söögikohtade valik ja neid on ka ranna ääres üsna palju. Muide, restoranis kalasuppi tellides oli üllatav asjaolu, et supi nime kandis puljong. Sama lugu ka lihasupiga – ei tükkigi liha ega ka muud toekamat supi sees. Pitsast olen palju rääkinud põhjusel, et seda pakutakse praktiliselt kõikjal, ilmselt Itaalia mõjutuste tõttu toidukultuuris.
Horvaatia asub Balkani poolsaare loodeosas ning toidukultuuril on palju sarnasusi teiste Balkani poolsaare riikidega (valiku Balkani retseptidest leiad siit). Horvaatia eri piirkondade toitu on mõjutanud slaavlased, türklased, ungarlased, kreeklased ja Vahemeremaad (eriti Itaalia). Horvaatia retseptidest soovitame proovida näiteks banitsa pirukat, kartuleid lehtpeediga ning väikeseid ćevapčići hakkvorstikesi.