Liimikud korvi ja pannile!

Avapildil vasakult: männiliimik, pihkane liimik, roosa liimik

Nami-Nami toimetaja Merilin Rosenberg tutvustab lugejatele meie metsades kasvavaid liimikuid. 

Eesti metsadest ja aedadest või parkidest võib leida männiliimikuid (Chroogomphus rutilus), pihkaseid liimikuid (Gomphidius glutinosus), roosat liimikut (Gomphidius roseus) ja lehiseliimikut (Gompidius maculatus). Kõiki neid iseloomustavad pikalt jalale langevad eoslehekesed ja kõik on ühtviisi kupatamata söödavad ehk rahvakeeli otse-pannile-seened. Kui lehiseliimik kasvab ainult koos lehisega ja roosa liimik ilmutab end vaid lehmatatiku kaisus ning seenekorvi satuvad enamasti vaid juhuleiuna, siis männi- ja pihkased liimikud on enam levinud.

Roosad liimikud kasvavad eranditult koos lehmatatikutega, kohati lausa jalgapidi koos.

Männiliimik, nagu nimigi reedab, kasvab mändide läheduses nii metsas kui aias, kohati lausa massiliselt. Kes teda kord juba tunneb, ilmselt üheski männikus alates hilissuvest saagita ei jää. Tegu on toreda mahedamaitselise seenega, mis pannil intensiivselt peedipunaseks värvub. Tähelepanelikum korjaja märkab, et männiliimikud on üsna varieeruva suurusega, mistõttu täiskasvanud seeni võib leida pea pöidlaotasuurustest kuni tervet peopesa katvate kübarateni.

Pihkane liimik jällegi eelistab kuuske ja segametsi ning on oma erekollase jalaotsaga eksimatult äratuntav. Kübarat katab paks limakiht, mida on aga seent pikuti poolitades lihtne ühes tükis eemaldada. Hoolimata lima eemaldamisest tuleks pihkaseid liimikuid kojata teistest seentest eraldi, sest segamini korjates värvuvad teised seened liimikutega kokku puutudes mustaplekiliseks. Pihkane liimik ise värvub mustaks kuumutamisel ja maitseb iseloomulikult hapukalt.

Pihkase liimiku limakihti eemaldada ja ühtlasi ussitamist kontrollida on kõige lihtsam seent alates jalast pikuti poolitades. Männiliimikul eemaldatav limakiht puudub.


Pihkase liimiku kübaravärv võib varieeruda helepruunist lillakashallini.

Pihkane liimik

Hea lugeja, kas Sina oled liimikuid meie metsades kohanud ja ehk isegi korjanud? Kuidas Sa neid köögis valmistad?

Loe veel:

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 22.08.2019 21:57 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Aili Männi
postitatud 23.08.2019 10:46

Ei ole kursis sellise seenega ja minust ta metsa jääbki. Korjan mida kindlalt tunnen.

Merilin
posted on 23.08.2019 10:49

Söögiks korjata tulebki loomulikult ainult neid seeni, mida eksimatult tuntakse!

Ene Lilleleht
postitatud 25.08.2019 14:20

Hea söögiseen on pihkane liimik. Ära võtta limane kord pealt.

Irmeli
posted on 06.10.2019 13:58

Tegin seenesuppi,praadisin vois,sibula ja kyyslauguga. Parem veel kui puravikusupp.

Merx
postitatud 31.08.2019 15:56

Appi, ma pole kunagi kuulnudki sellisest seenest!! :O

Marge
postitatud 19.10.2019 20:08

Tore tõdeda, et meil ei ole vaja enam seenele minekuks kodunt lahkuda, sest terve õu männiliimikuid täis. Ja veel hunnikus igasugu teisi seeni veel.