Aneti uhked vikerkaarekausid

Rahvusvaheliselt tunnustatud toidublogija, -stilist ja -fotograaf Anett Velsberg jagab Nami-Nami lugejatega oma kenade vikerkaarekausside valmistamise põhimõtteid.

Mis on vikerkaarekausid (ingl. k. rainbow bowls)?

Need on ühed lihtsad kaussides serveeritavad eined, kuhu võib kokku koguda kõik, mis parajasti külmkapis olemas on. Eelmisest õhtust järele jäänud röstitud porgandid, see väike killuke punast kapsast, mis ikka veel oma korda ootab ning see pähklivõi, mis külmkapi sügavuses oma otstarvet ei ole leidnud – kõik leiab kasutust.

Lisaks suurele külmkapi koristusele annavad sellised kausid ka hea kõhutäie ning suure hulga toitained. Tähtis on valida toekas põhi, erinevad küpsed ning toored köögiviljad, seeni, tofut ja sinu lemmik kaste, mis kogu toidu kokku toob.

Riisikauss

Mida kasutada põhjaks?

Põhja variante on palju, kuid minu lemmikud on riis, sushiriis, kinoa, nuudlid ja tatar. Need on ühtlasi sellised toidud, mida võib keeta suure hulga ning jätta külmkappi päevaks-paariks kuni kõht on tühi ning pole aega, et midagi erilist meisterdada. Lihtsast basmati riisist võib teha hoopis põnevama põhja lisades sellelele näiteks kurkumit või hakitud koriandrit. Ka tavalised tatranuudlid saab teha maitsekaks kui lisada keedetud nuudlitele paar tilka röstitud seesamiõli. Lisanditeks võib panna nii tooreid kui ka röstitud köögivilju, krõbedat tofut, teravaid seeni või näiteks kimchi't. Mis iganes parajasti külmkapis olemas on.

Sushi-riisi kauss

Milline kaste?

Kogu kausi toob kokku kaste. Üks hea variant on teha kiire pähklikaste, mille saab kokku segada pähklivõist, kookospiimast, laimimahlast ning maitseainetest. See maitseb eriti hästi koos aasiapäraste puu- ja köögiviljadega nagu küps mango ning punane kapsas, nuudlite ning krõbeda tofuga. Teiseks kiireks kastmeks on miso-tahinikaste, (vt retsepti siin), mis sobib eriti hästi Lähis-Ida maitsetega nagu vürtsköömnetega röstitud porgandid, pistaatsiapähklid ning pruun riis. Lisaks kahele eelmisele sobib peaegu alati röstitud köögiviljade juurde kreemjas avokaadokaste – selleks püreesta kokku küpsed avokaadod, laimimahl, kookospiim, sool ja pipar.

Kuidas kaunistada?

Kui kauss on valmis, siis kaunista see seesamiseemnete, värskete ürtide ning paari salati/lehtkapsalehega. Tähtis on, et kausis oleks palju erinevaid maitseid ning tekstuure – niimoodi saab kõige rikkalikuma roa!

Loe veel:

Anett Velsberg
Anett Velsberg
postitatud 27.09.2016 18:36 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid