Parim leevendus tšilli tulisusele on piim!

Tšillidest, kapsaitsiinist ja võimalikest leevendusviisidest tulise viljaga üle pingutamise korral oleme varemgi kirjutanud. Meilgi siin hakkavad värsked kaunad vaikselt valmima.

Värske uudis tuleb aga New Mexico riigiülikoolist, kus on leitud, et parim abimees liiga suure tšilliampsu korral on piim. Tuleb välja, et piimas leidub valk, mis suu limaskestal retseptoritele kinnitunud ja põletusetunnet põhjustava kapsaitsiini välja vahetab ning seeläbi põletustunnet vähendab. Samal põhjusel aitavad ilmselt ka jäätis ja hapukoor, aga piima joomisest peaks kõige kiiremini abi saama.

Vähemal määral asendavad retseptoriga seotud kapsaitsiini suhkru ja saia süsivesikud. Need küll toimivad, aga mitte nii kiiresti või efektiivselt kui piim.

Vesi ja alkohol teadlaste sõnul ei toimi ja vaid levitavad kapsaitsiini suus.

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 27.07.2016 16:20 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Annika Kits
postitatud 28.07.2016 22:39

Minu Filipiinidelt pärit tuttava (sealsed toidud on teravad) andmetel töötab väga hästi ka coca-cola (suhkur).