Värvikad kurioosumid - siniveinist, laevahukuõllest ja sünteetilisest veinist vikerkaarevärvilise maisi ja palderjanijoogini kassidele

Foto: Greg Schoen/Native Seeds/SEARCH, Glas Gem mais

Alustame lihtsalt ilusast. Business Insider jagab USA indiaanipäritolu taluniku Carl Barnes’i entusiasmist alguse saanud ja üpris värvikaks kujnenud vikerkaarevärviliste teradega maisi saamislugu. Vaadake ja imetlege. Maisitera ei pea kaugeltki kollane olema vaid tõlvik võib koosneda erinevat tooni sinistest, roosadest, rohekatest või kas või vikerkaarevärvilistest teradest. Vikerkaaremaisi seemned on tänaseks kommertsiaalselt saadaval ja neile on pühedatud leht Facebook’is. Värvilisest maisist tehtud popkorn on paraku küll siiski valge.

Kui eelmine uudis oli joovastavalt kaunis, siis järgmised vähemalt joovastavad, sest ilu on vaataja silmis ja maitse on maitse asi, aga alkohol mõjub inimestele siiski ühtmoodi. San Francisco idufirma on kombineerides vett, etanooli ning lõhna- ja maitseühendeid loonud sünteetilise veini, mille valmistamiseks pole vaja viinamarju ega pikki käärimisprotsesse. Loomulikult on tegu nutika tootearenduse ja kaasaegse keemiateaduse praktilise väljundiga, aga kuuldavasti on ka tulem, vähemalt selle hilisemates versioonides, täiesti joomiskõlbulik. Nimetagem seda toodet esialgu võltsveiniks, kuni allakirjutanu pole selle headuses isikliku kogemuse läbi veendunud.

Ja kui võltsvein ei üllata lugejat veel piisavalt, siis peatsete 4. juuli USA iseseisvuspidustuste eel on Hispaania idufirma välja tuldud ka elektrisinise magusa veiniga. Nii saavad ameeriklased koos valge ja punasega pidulaua lipuvärviliseks juua küll. Tegu on naturaalsete pigmentidega värvitud päris ehtsa viinamarjaveiniga. Sinine vein iseenesest pole midagi uut, vaid seda on proovitud juba eelmise sajandi algupoolel Itaalias, aga tihti ongi uus hoopis unustatud vana, eriti kui asi puudutab rõivamoodi või toidutrende.

Eelmiste kõrval ei tohiks igav tunduda ka hiljutine uudis sellest, kuidas Austraalia teadlaste eestvedamisel taaselustati 220 aasta taguse laevahuku läbi teinu õlu. Nimelt suudeti säilinud pudelist isoleerida eluvõimeline pärmi ja sellega uuesti õlle käima panna. Kuuldavasti on taasavastatud pärm huvitav hübriid pagari-, õlle- ja veinipärmist ning sellega kääritatud õlu iseloomuliku, ent meeldivalt kerge ja värske maitsega jook.

Nii konservatiivsemate kui innovaatilisemate vägijookidega liialdamise vältimiseks jooge neid pisematest ja sirgema seinaga klaasidest. Suuremast või kumeramast klaasist joob inimene lihtsalt rohkem.

Ja kui joovastada pole vaja ennast, vaid nurruvat lemmikut või tundub üksi veinitamine tabu, siis USA firma Apollo Peak on turule tulnud tootega kassidele. Valge MosCATo ja punane Pinot Meow on nimelt kassidele joovastavalt mõjuvad palderjanijoogid, mis koosnevad palderjanist, veest, meresoolast ja peedist. Jook sobib tarbimiseks ka inimestele, aga ei oma kahejalgsetele ilmselgelt nii joovastavat mõju kui neljajalgsetele nurrumootoritele. Terviseks! Mjäu! 

 

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 29.06.2016 15:17 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid