Kuidaineterikas toit võib aidata ennetada toiduallergiate teket

On üldteada fakt, et kiudaineterikas toit hoiab kõhu korras ja soodustab tervisliku bakterikoosluse kujunemist sooles. Enamik meist sööb kiudaineid, eriti puu- ja köögivilja, liiga vähe ja rafineeritud toiduaineid liiga palju. Liiga vähene kiudainete tarbimine võib kergesti olla suurem probleem kui rasva või süsivesikutega liialdamine. Ühte tehakse lihtsalt teise arvelt. Aga kas rohke kiudainete tarbimine võiks ka allergilisi reaktsioone leevendada või aidata teistegi krooniliste põletikuliste protsesside puhul? Seda peavad näitama kliinilised katsed tulevikus.

Austraalia teadlased on uurinud, kuidas mõjutab kiudainetesisaldus toidus hiirte maapähkliallergiat. Nimelt kujunes sünnist saati kiudainerikkamat toitu söönud hiirtel välja leebem maapähkliallergia kui nö tavapärasel toidul hiirtel.

Täpsemalt põhjustavad kiudained soolebakterite poolt toodetud lühikeseahelaliste rasvhapete hulga suurenemist, mis omakorda mõjutab immuunsüsteemi ning põletikulisi ja allergilisi reaktsioone.

Selline allergiliste reaktsioonide leevenemine sõltus omakorda piisavast A-vitamiini kogusest toidus.  Vähema kiudainete sisaldusega toitu söönud hiirtel olid allergilised reaktsioonid tugevamad. Kiudainetest bakterite poolt toodetud peamiselt lühikeseahelalised rasvhapped (nt atsetaat ja butüraat) seonduvad retseptoritega immuunsüsteemi dendriitrakkude pinnal, mis omakorda vallandab põletikulisi reaktsioone reguleerivad ja immuunvastust vaigistavad protsessid. Leebemad allergilised reaktsioonid olid ka neil hiirtel, kelle steriilsesse soolde oli siirdatud kiudainerikkal dieedil olnud hiirtelt pärit mikrobioom. Seega kujuneb sooles kiudainerikka toitumise tagajärjel allergilisi reaktsioone leevendav bakterikooslus, vähemalt hiirtel. Samuti toimisid põletikuvastaselt ja allergilist reaktsiooni leevendavalt needsamad rasvhapped joogivees  ilma neid tootva bakterikoosluseta.

Uuringu autorite sõnul võib soolebakterite tähtsus lapseea toiduallergiate kujunemisel olla suurem kui nn hügieeni hüpotees ehk allergiate tulenemine liiga puhtast elukeskkonnast ja vähesest bakteritega kokku puutumisest. Soole mikrobioomi koostis jällegi oleneb suuresti toitumisest ja toitumine on eriti viimastel aastakümnetel muutunud oluliselt kiudainevaesemaks. 

 

Foto Adobe Stock

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 28.06.2016 16:52 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid