Söödav kuslapuu – marjahooaja varaseim saagiandja!

Söödav kuslapuu (ladina keeles Lonicera edulis, inglise keeles honeyberry või honeysuckle) on põõsastaim, mis looduslikult Eestis ei kasva, aga kultuurtaimena aeda istutatuna peab ilmastikule hästi vastu ning annab soodsatel tingimustel rohke saagi. Maitsvad sinakad marjad valmivad mais-juunis, enne maasikahooaja algust (või vahetult selle algusajal) – ajal, mil värsked marjad on väga oodatud.

 

Kuidas kasvatada?

Põõsad on vähenõudlikud ja kasvavad edukalt erinevate mullatingimuste korral. Esimest saaki hakkavad taimed andma kahe-kolmeaastasena, arvestatavalt alles viiendast aastast. Kümnendaks aastaks on põõsad kasvanud suureks, osade sortide puhul keskmisest inimesest kõrgemakski.

Otseselt lõikamist või erihooldust põõsad ei vaja, soovi korral võib põõsaste tagasilõikust teha, eriti, kui põõsad juba vanemad ning saagikus on langenud.

Aeda on soovitatav istutada vähemalt kahte erinevat sorti söödavat kuslapuud, siis on efektiivsem tolmlemine tagatud. Lisaks on erinevad sordid saagiandmise ning marja maitselt erinevad, mis teeb kokkajale elu mitmekülgsemaks :)

Haigusi ega kahjureid kuslapuul eriti ei ole, marjadele konkureerivad lisaks inimestele ka linnud, kui nad korra on avastanud, et taoline maitsev põõsas aias kasvab.

Naudi saaki!

Söödava kuslapuu marjad on piklikud, sinakat tooni (toorena lillakad – siis ei tasu veel korjata, hapud on!), maitselt meenutavad mustikat. Marjade kuju ja maitse erinevad sorditi veidi. Marjades on rohkelt c-vitamiini. Küpsed marjad pudenevad kergesti, ärakorjatuna säilivad külmkapis kuni viis päeva.

Määrimisomadustelt sarnaneb mustikaga :)

Rahvameditsiinis kasutatakse marju kusepõie haiguste, maksakahjustuste ja hüpertoonia  raviks. Lehtedest ja õitest keedetud teega kuristatakse haiget kurku ja ravitakse nahahaigusi. Noortest võrsetest valmistatud teega võib loputada juukseid. Pidada aitama juuste väljalangemise korral.

Retseptidesse sobib söödav kuslapuu asendama näiteks mustikat, maitseb hästi koos maasikaga. Sobib mooside, siirupite, mahlade, marinaadide ja magustoitude valmistamiseks. Ja otseloomulikult on söödav kuslapuu ideaalne lihtsalt niisama söömiseks – esimese valmiva marjana ta tihtilugu nii ära süüaksegi – põõsalt suhu.

Proovi söödava kuslapuu marju näiteks nendes retseptides:

Mustikate asemel:

 

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 07.06.2016 21:22 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Kaare
postitatud 08.06.2016 08:49

Kuslapuu marjad on väga maitsvad! Ühed lemmikud!

Pille
postitatud 15.06.2016 09:50

Meil on ka aias kaks söödava kuslapuu põõsast ja mais-juunis on need tänuväärsed esimesed marjad. Seni olen kasutanud küll vaid niisama söömiseks või siis kookide kaunistamiseks, nagu avafotol näha :)

Jana Arjus
postitatud 06.12.2019 14:56

Väga vahvad!

Merx
postitatud 29.02.2020 20:48

Tõesti vahvad pikad mustikad :D