Vahva mõte - pärmitainast jänesed!

Jänes on muna kõrval teine üldtuntud viljakusesümbol, mida lihavõttepühade ajal laialdaselt kasutatakse.

Vana kombe kohaselt peidab lihavõttejänes värvitud munad öösel aeda ja lapsed otsivad need hommikul üles. Oleks ju päris lõbus, kui lisaks munadele leiaksid lapsed ka jänese enda :) Selle väikese üllatuse korraldamiseks küpseta näiteks pärmitainast jänesekujulisi saiakesi ja peida need koos värviliste munadega aeda, rõdule või tuppa. 

Nami-Nami pakub välja kolm erinevat võimalust jänesekujuliste saiakeste vormimiseks.

Valmista pärmitainas. Aja kokkuhoiu mõttes võid osta taina ka poest. Vormi meelepärased jänkukesed. Tõsta saiad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (võid ka kohe plaadil vormida) ning määri pealt lahtiklopitud munaga. Soovi korral puista saiad üle suhkru, suhkru-kaneelisegu vm meelepärase puistega. Küpseta 200-225-kraadises ahjus 10-15 minutit. Arvesta kindlasti sellega, et saiakesed kerkivad küpsedes ja muudavad veidi oma kuju! Jänkukesed ei pruugi tulla täpselt samasugused nagu need küpsetamata kujul välja nägid! 

Variant 1

Veereta tainast väikesed kuklikesed. Lõika kääridega kukli ühte otsa kaks sügavat sälku (vaata pilte!). Mida sügavamale kääri otsad surud, seda kenamad kõrvad tulevad. Liiga väikesed või õhukesed kõrvad ei pruugi küpsedes nii hästi välja joonistuda. Torka jahuse grilltikuga kukli sisse kaks auku silmadeks. Pärast küpsetamist pista aukudesse näiteks nelgiterad.

Variant 2

Vooli tainast u 20 cm pikkune “vorstike” nii, et otsad jääksid natuke peenemad ja teravatipulised. Keera tainasse kaks keerdu (vaata pilte!). Vooli tainast väike pall jänese sabaks ja aseta oma kohale. 

Variant 3

Vooli tainast üks “vorstike”, üks suurem pallike peaks ja üks väiksem pallike sabaks. Keera “vorstike” rulli. Jäta rulli ots veidi lahti, see on justkui jänese käpp. Vormi suurem pallike veidi piklikumaks ning aseta rulli ülemisse otsa peaks (vaata pilte!). Tee terava noaga pea tagumisse otsa üks sisselõige, et moodustuksid kõrvad. Võid kõrvu oma äranägemise järgi vormida, näiteks pikemaks venitada. Vajuta kuivatatud jõhvika tükike või rosin jänesele silmaks. 

 

Loe veel:

Artikkel avaldati Nami-Namis esmalt 2016. aastal.

Kaare Sova
Kaare Sova
postitatud 17.04.2022 11:08 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Velve Liiv
postitatud 24.03.2016 20:43

Ka huvitav teostus!

Petu
postitatud 24.03.2016 23:33

väga ägedad jänesed :) Huvitav teema on see, kas viljakuse sümbol on ikka jänes või hoopiski küülik.

Pille
posted on 25.03.2016 10:37

Ai, Petu, intrigeeriv küsimus :)

Petu
posted on 25.03.2016 10:59

<p>Jah, ega see päris selge ei ole. Samas, jänest peeti antiikajal hermafrodiidiks ja see võib ka üks argument olla. Eesti keeles valitseb muidugi suur segadus, sest küülikuid meil ju vanast' ei olnud, üks jänku kõik :) </p> <p> Võtame näiteks niisuguse kuulsa teose nagu lugu karupoeg Puhhist ja loeme sealt, kuidas jänes elab jäneseurus. Mis on muidugi absurdne, sest jänes ei ela urus, vaid teeb pesa maapinnale ja originaalis on ka selges inglise keeles rabbit. Samas, Alice'iga koos toimetab valge küülik, see on õigesti tõlgitud. </p> <p> Söögitegemise juures on ju tegelikult oluline vahet teha, kumb potti läheb, sest küpsetusajad ja maitsestamine on ikka täiesti erinevad :) </p>

Qsti
postitatud 25.03.2016 22:03

Meil homseks "jänkuvabrik" plaanis. Teeme nami-nami jäneseid ja veel neljandat moodi ka.

Qsti
postitatud 26.03.2016 14:30

Meie jänkud on valmis ja osaliselt söödudki juba. Tore oli hommikul lapsega koos neid teha, aitäh inspireerimast!

Pillepv
postitatud 31.03.2018 09:25

Nii armsad!