Kevadine bioloogiatund koolieelikutele, supisibul pealekauba ja muid ideid tubasteks taimekatsetusteks

Kuigi akna taga laiutab veel lumi, sammub kevad siiski iga päevaga tasahilju lähemale. Päevad venivad pikemaks ja sibulad tahavad köögis kangesti kasvama minna. Selle igakevadise häda võib lihtsasti oma kasuks pöörata ja natukese vee abil võileivale või supi peale veidi lisarohelist kasvatada, aga kui kodus on pisemaid lapsi, saab hoopis hõlpsasti koduse bioloogiatunni korraldada. 

Nii 2- kui 4-aastane olid hoolega abis valimas korvist sibulaid, millel juba juured või leheots väljas olid, ja ära viskamas neid, mis käe all pehmed tundusid ning mädanema olid läinud. Edasi saab ühe sibula pooleks lõigata ja vaadata, kust need lehed tulevad ja kuhupoole kasvavad juured.  Koos saab sobitada erineva suurusega anumaid, valada vett ja osana hommiku- või õhturutiinist vaadata, kui palju sibulad kasvanud on ja vajadusel vett lisada või vahetada. Kindlasti maitseb selline ise kasvatatud sibul paremini ka sibulapõlguritele, vähemalt minu omadele küll. Peale sibulaeksperimenti on nad täitsa vabatahtlikult hakanud ise supitaldrikusse hakitud sibulapealseid puistama. 

Sarnaseid ideid väikestele rohenäppudele valgusküllasel aknalaual:

  • Kasvama läinud sibula või küüslaugu kasvatamine klaasis õhukeses veekihis või juureotsapidi niiskes mullas.
  • Kõige lihtsam on kevadel tuppa vaasi tuua lehepungadega oksad ja vaadata, kuidas need lehte lähevad. Hea oleks oksad korjata erinevatelt puudelt. Nii on näha, et lehtede ilmumiseks kulub erinevalt aega ja lehed ise on erinevad.
  • Avokaado kivi võib panna otsapidi vette või matta poolenisti niiskesse mulda ja hoida muld niiske. Hea oleks juurte kasvama hakkamiseni hoida kivi pimedas või katta nõu pealt fooliumiga. Tulemusi peaks näha olema umbes kuuga.
  • Kenasti idanevad ja kasvavad taimeks ka küpsete tsitrusviljade seemned, kui need umbes sentimeetri sügavusele siinkesse mulda suruda ja muld niiskena hoida. Mulla niiskena hoidmiseks võib istutusnõu katta toidukilega. Küll aga peab kannatlikkust olema, sest mulla peal ei pruugi enne 4-8 nädalat midagi näha olla.
  • Idandada seemneid kas niiskel majapidamispaberil (näiteks lutserni) või tavapäraselt anumas ja regulaarselt loputades (näiteks munguba). Idanemise protsessi on lihtne jälgida ka näiteks herneste leotamisel. Idandatud herneid ja mungube võib toorelt süüa. Aed- ja põldoad tuleb kindlasti enne korralikult läbi keeta. 
  • Idandatud seemneid ja ube-herneid omakorda saab mõnekaupa kas või  suuremasse lillepotti lille kõrvale istutada ja vaadata, kuidas seemnest taim kasvab.
  • Õhukeses veekihis või madalas nõus niiskel majapidamispaberil hakkavad lehti kasvatama ka porgandi või pastinaagi ära lõigatud ülemised otsad.
  • Kasvatada kevadpühadeks muru. Poes müüakse enne pühi valmis kasvatuskomplekte, aga kenasti sobib ka sügavam taldrik, lillemuld ja tavaline muruseeme.
  • Hästi lihtne on kasvama panna ka pea igas kodus leiduva  tups-rohtliilia ehk rahvakeeli õhupuhastaja tütartaimi. Need võib kas lihtsalt emataime kõrvale mulda painutada või emataime küljest ära lõigata, vees või niiskes mullas juured alla kasvatada ja siis eraldi potti isutada.
  • Kevadel saab kasvatada võilille, mida tuleks kaevata enne õiepungade kasvamist. Tasub valida kena suure leherosetiga taim, mis potis hea välja näeb. Oluline on kätte saada lehed koos enamusega pikast peajuurest. Võilill on hea vastupidav tegelane ja istutades ta lillepotti, saab jälgida õiepungade teket, õitsemist. Millise "umbrohu" kasvatamist veel toas proovida võiks?
  • Kenasti lähevad kodusel kevadisel aknalaual kasvama ka poest ostetud sibullillede sibulad, näiteks hüatsindid, tulbid, nartsissid. Hüatsint boonuseks veel ka lõhnab väga hästi, näitab kiiresti tulemust ja on suure õiega.
  • Niiske mullaga potis saab taimeks kasvatada silmakohaga kartuli- või bataaditükke. Siinjuures saavad aiamaata lapsevanemad seletada, miks kartulipanekul ei pea mulda panema mitte terveid kartuleid, vaid piisab ka tükkidest, kui need on iduga.
  • Ananassi leherosetipoolset otsa koos 2-3 cm viljaga saab kasvatada, kui panna see alguses lõikekohaga niiskele liivale ja peale juurte kasvamist mulda.
  • Loomulikult saab ja tulekski lapsi võimalusel kaasata ka köögiviljataimede ettekasvatamisel, lillede ajatamisel jne. Korteris elavate perede puhul on eelnevad punktid aga heaks aseaineks looduse tundma õppimisel.

Lähenege oma projektile mänguliselt. Las lapsed avastavad näiteks kuivainekapi sisu ja üritavad idandada, mida sealt leiavad. Ka see, et pasta, röstitud pähklid, kooritud riis või legoklotsid kasvama ei lähe, on väärt õppetund ja hea koht seletamiseks, miks see nii on. Ettevõtmine tasub hoida lihtne, aga piisavalt mitmekülgne, et oleks midagi, mille tulemus on kiiresti näha ja midagi, mis võtab kauem aega. Lapsi tuleks innustada oma projekti igapäevaselt jälgima ning jätta neile mingi väike ülesanne ja vastutus – näiteks vajadusel kasta ja seda vajadust koos hinnata.

Kõik seemned, pähklid ja lindude söögisegud ei pruugi idaneda ka siis, kui koored on terved. Tihti on need lihtsalt säilimise huvides kuumusega töödeldud. Laste huvi hoidmiseks võiks eelnevalt veenduda, et katsetatav ikka on idanemisvõimeline või kasvatada korraga mitut asja, millest mõni kindlasti ka kasvama läheb.

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 23.02.2016 12:44 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Merilin
postitatud 23.02.2016 13:29

Kui juba kevadpühi ja muru mainitud sai, siis pühademuru võiks külvata vähemalt 1.5-2 nädalat enne pühi. Siis jõuab see piisavalt pikaks kasvada. Ja liiga pikaks kasvanud muru võib omkorda kääridega "niita", mis on lastele samuti põnev ja jõukohane tegavus.

Merilin
postitatud 02.03.2016 15:37

Porgandiots hakkab kenasti lehti kasvatama ka niiskel majapidamispaberil.

Merilin
postitatud 02.03.2016 15:40

Ja mulda istutamiseks on selliste lühiajaliste projektide puhul mugav ära kasutada näiteks plastikust joogipudelite alumisi otsi, kust ka mullaalune juurekasv mõne aja pärast näha on.

Terje Kettunen
postitatud 01.03.2020 10:05

Kasvatan ise ka ...kui söödud uued kasvama jne!