Suitsutatud seajalg kolmel viisil

Gong Food'i köögininja Indrek Kaing hullab taas. Kui jaanipäevaks sai verivorste, siis seekord on eesmärk muuta vaatenurka seajala suhtes.

Indrek: "Eestlane on üks ütlemata tore rahvas, kes armastab teha kõike koos. Koos õpiti espressot jooma, koos sai uueks rahvusroaks sushi ning joogiks käsitööõlu. Minu jaoks on alati põnev väljakutse teha millestki igavast midagi põnevat. Näiteks, porgandist saab jube palju erinevaid roogasid valmistada praest magustoiduni. Kuna vastlapäev on tulemas ja traditsiooniline hernesupp suitsulihaga käib asja juurde, tekkis mul suur vajadus suitsutatud seajala järele. Jah, suitsukooti on poes küll aga maitsvaid suitsutatud jalgu ei ole. Kuna kaubanduses neid ei ole, otsustasin esitada väljakutse Talu&Deli Gurmeekauplus ja Restoranile. Tegemist on ettevõttega, kes hangib oma toorained otse väiketootjatelt. Loomulikult lõikavad need jalad parajaks meie omad lihameistrid lihakarnis kohapeal ning siin samas anname neile ka seda ehtsat lepasuitsu. Filosoofiaks on tooraine kasutus ninast-sabani.

Saartel söödi vastlapäeval seitse korda. Lõunaks või õhtuks olid seajalad ubade või hernestega. Minu jaoks on hästi maitsestatud ja suitsutatud seajalg delikatess, mida naudin kõige meelsama meelega külma õlle kõrvale, pärast laupäevast saunaskäiku. Selleks, et taaselustada suitsutatud seajala söömise traditsioonid, nüüd siis seda koostöörõõmu jagangi. Mõtteid on mitmeid aga alustame klassikast.

Mu daamid ja härrad, lubage mul esitleda Talu&Deli koostöös Gong Food'iga toovad teieni spetsiaalselt saabuva vastlapäeva puhul esmaspäeva hommikuks vaid 25 ülimaitsvat maitsestatud ja suitsutatud seajalga. Tähtis osa on selles, et kuna neid saab esimese ringiga väike kogus, siis on võimalus neid ette broneerida, saates sõnumi Talu&Deli FB lehe kaudu. Ei välista, et juba enne esmaspäeva on kõik jalad uued peremehed leidnud, aga anname endast parima, et piisava tempoga neid juurde teha, sest neid tasub nautida kasvõi iga päev. Selleks, et tõsise õllesõbra snäkiharjumusi muuta, mõtlesin just enda soovide peale, et kuidas seda oleks ohutum ja mõnusam neid tarbida. Tervest jalast on hea hernesuppi keeta aga otse söömiseks on tarvis nuga ja sellega ragistamine võib mõne jaoks liigne tüütus olla. Seepärast mõtlesin loo alguse peale ja otsustasin muuta meie pika ajalooga koduse ampsu rahvusvahelisemaks ja suupärasemaks - me lõikame selle jala sulle viiludeks, mis annab oluliselt parema võimaluse kontide ümbert väärtuslik kraam kätte saada.

Ja kui soovite veel edasi arendust, vaadake ketta läbilõikel konte, ning lõigake see omakorda 3-4 tükiks ning serveerige nagu sushit. Kas pole lõbus :)

Mulle endale meeldib sushi väga ja kui mõtlen praegu võimalusele, et 2 tükikest mu nigiride valikus võiks olla hoopis need suitsutatud seajala tükid, siis selle ma valiksin küll.

Kõige tähtsam on maitse ja nauding. Vaatenurga muutmine toob meid sellele traditsioonilisele tootele lähemale. Julgustan teid kõiki võtma ja proovima kasvõi ühte meie jalga maitsma, et siis otsustada, kas mu jutt oli õige või te tahate 3 jalga kohe veel. 

Esmaspäevaks teeme vaid 25 jalga. Hind on kõigest €2,99.-/kg.

Kui tahad lastele kondist vurri teha, siis soovitan võtta tervet jalga. Ühtest jalast saab 2 vurri kondid. Kui soovid jalga õlle kõrvale ning üllatada sõpru, siis kirjuta juurde, et soovid ketasteks.

Head isu! :)

Avafoto: Talu & Deli, ülejäänud fotod: Indrek Kaing

Indrek Kaing
Indrek Kaing
postitatud 06.02.2016 20:10 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pille
postitatud 08.02.2016 18:50

Indrek, mul tekkis nüüd kange isu see paljukiidetud "seajalasushi" ära proovida millalgi. Meil suuremad lapsed ja pereisa armastavad saunaõhtul suitsutatud seakõrvu krõbistada, ilmselt meeldiks neile ka seajalad siis :)