Puu-ja köögivilja söömine noorukieas on seotud hilisema väiksema rinnavähi riskiga

Puu- ja köögivili on oluline ja tervislik ja peaks ideaalis moodustama enamuse kõigest päeva jooksul söödavast. Aga miks on tervislik toitumine tervislik? USA teadlased on vaadanud näiteks rinnavähi ja toitmise seoseid. Tuleb välja, mitte eriti üllatuslikult, et tervislik toitumine on tervise püsimisel oluline terve elukaare ulatuses, mitte alles siis, kui probleemid ilmnema hakkavad. 

Harvard T.H. Chan School of Public Health teadlased seostasid naistel noorukieas ja noorte täiskasvanutena suuremat kiudainete tarbimist väiksema rinnavähiriskiga hilisemas eas (vt viidet). Sealjuures oli risk seda väiksem, mida rohkem kiudainerikast toitu söödi ja kõik kiudaineallikad polnud selle seoses osas võrdsed. Puu- ja köögiviljadest pärit kiudainete söömisel oli vähiriski vähenemisele suurem efekt. Seos püsis ka juhul, kui arvesse võeti muud toitumise aspektid nagu punase liha ja loomsete rasvade tarbimine. Uuringus kasutati 90534 naiselt kogutud andmeid varajase täiskasvanuea kohta, kellest 2833 haigestus rinnavähki. Noorukiea kohta olid nende hulgas olemas andmed 47263 naise kohta, kellest 1118 haigestus rinnavähki. Nooruses rohkem kiudaineid söönud naistel oli olenevalt tarbitud kiudainete hinnangulisest kogusest 12-19% väiksem risk hilisemas elus rinnavähki haigestuda. Iga lisa 10 grammi kiudainetega päevas langes rinnavähki haigestumise risk 13%. 10 grammi kiudaineid on umbes paaris suuremas õunas või mõnes viilus täisterajahust leivas või paarisajas grammis keedetud ubades. Arvatakse, et rohke kiudainete tarbimise bioloogiline mehhanism rinnavähi riski vähenemisel võib olla seotud kiudainerikka toidu mõjuga insuliini ainevahetusele ja vere östrogeenisisaldusele.

On huvitav täheldada, et kiudainerikkama toidu söömine noorukina ja nooremas täiskasvanueas oli ühtlasi seotud ka näiteks madalama kehamassiindeksiga  täiskasvanueas, väiksema alkoholitarbimise ja mitte suitsetamisega, varajasema menstruatsiooni algusega ja suurema vanusega esmasünnitusel või lastetusega. Tuleb rõhutada, et tegu on assotsiatsiooniuuringuga ja mitte põhjuslike seostega ning küsimustikke noorukiea toitumise kohta kasutati tagasiulatuvalt, aga uuring baseerub siiski päris suurel andmestikul ja seos on tähelepanuväärne.

LOE VEEL:

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 03.02.2016 14:18 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Saima Vjatkin
postitatud 13.02.2016 18:48

Tuleb varakult õunaraksus käia :)