Lehtkapsas - kui liiga palju head on halb?

Lehtkapsas on populaarne "supertoit", trendikas ja tervislik. Välismeedias seostatakse liigset lehtkapsa söömist sel sügisel talliumimürgistuse võimalusega. Esialgu kuulujutu tasemel info allikaks on Ernie Hubbard, detox-kuure müütav bioloogiaalase haridusega alternatiivravitegelane, kes muuhulgas kasutas laborina oma isiklikku kööki. Teadusajakirjades publitseeritud eelretsenseeritud allikaid selle kohta ei leia. Kuidas siis on?  Selles, et liiga palju head asja võib halvaks osutuda, pole ju midagi uut. Kõike loetavat aga ei tasu võtta puhta kullana. Etteruttavalt – lehtkapsas on endiselt tervislik köögivili!

Lehtkapsas, aga ristõielised (sh kapsad) ja lehtköögiviljad üldisemalt korjavad mullast teadaolevalt üsna efektiivselt üles talliumi, mürgist raskemetalli, mida on ajalooliselt kasutatud nii mitteselektiivse roti- ja sipelgamürgi kui ka mõrvarelvana (talliumsulfaat on vesilahustuv ning lõhnatu ja maitsetu). Ohtlikkuse ja väärkasutamise tõttu on talliumiühendite kasutamine sel otstarbel lõpetatud. Talliumireostust seostatakse enamasti maardlate ja maagi töötlemisel tekkivate jääkidega, mis vee ja õhu kaudu jõuavad pinnasesse. Kõlab ju nii, et seda ainet pole mõistlik süüa?  Ometi esineb tallium mullas ja vees täiesti loomulikult. Talliumisisaldus kapsastes aga oleneb mulla tüübist ja talliumisisaldusest, mis tavalise, talliumiga lisaks saastumata mulla puhul köögivilju söömisel ohtlikuks ei muuda. Raskemetallidega saastunud mullas ei tohiks köögivilju, sh kapsaid, nii kui nii kasvatada. 

Mõõdukal tarbimisel on kapsad kahtlemata osa tervislikust menüüst, aga ohtral söömisel on lehtkapsafännid Hubbardi sõnul kurtnud ka kergemale talliumimürgistusele viitavaid sümptomeid, näiteks väsimust, probleeme juuste ja nahaga, arütmiat, mõtlemise hägustumist, seedeprobleeme – uskumatuna kõlava gluteenitalumatuse ja borrelioosini välja. Nende uriinist on väidetavalt tuvastatud kõrgenenud talliuminäidud, seda väidetavalt piirkondades, kus ka lehtkapsast on leitud rohkem talliumi. Väidetavalt, sest need andmed on usaldusväärsetes allikates avaldamata ja metoodika kaheldav. Põhjuslik seos lehtkapsa, talliumi ja sümptomite vahel on kinnitamata, talliumi allikas on ebaselge, pole juttu patsientide ega söödud lehtkapsa hulgast, pole adekvaatseid kontrolle. Alternatiivravikliinikus, kuhu patsiendid pöördusid, testitakse ja müüakse detox-kuure, täpsemalt kelaatimisel põhinevaid preparaate raskemetallide kehast eemaldamiseks kujul, mis selgelt ei kuulu tõenduspõhise meditsiini arsenali. Teenuste nimekirjast leiab teisigi tõestamata efektiivsusega või lausa tõestatult ebaefektiivseid praktikaid nagu näiteks homöopaatia. Kõlab tüüpilise detox-müügijutuna, mille tõenduspõhine alus on parima juhul nõrk, et mitte öelda olematu.

Aga tallium jääb talliumiks. Ei ole välistatud, et kusagil kavala müügistrateegia taga on ka terake veel leidmata tõtt. See ei tähenda kaugeltki, et (leht)kapsast peaks vältima. Vastupidi, erinevaid kapsaid võiks ja peaks sööma rohkem, kui keskmine eestlane seda ilmselt teeb, aga meeles tuleks pidada, et ühegi asjaga, kuitahes tervislikuga, ei tohiks üle pingutada. Lehtkapsa ja talliumimürgistuse seos on usaldusväärselt kinnitamata ja hetkel ei enamat kui detox-preparaatide müüki toetava kuulujutu tasemel. Siiski ole mõtet kasutada suuri lehtkapsakoguseid hommikusmuutis, näksida lehtkapsakrõpse töö juures ja siis lisada seda õhtul veel ka pirukasse või pastakastmesse. See lihtsalt ei ole tervislik mitmekesine toitumine ja seda üks mõistlik inimene loodetavasti ka ei tee. Riisis on arseeni ja pirnis formaldehüüdi – ometi pole ei riis ega pirnid mõistlikes kogustes ebatervislikud. Igast toiduainest leiab mitmeid seal looduslikult leiduvaid ühendeid, mis mingis oluliselt suuremas koguses on mürgised. Näiteks on antioksüdandid toidulisandina tänaseks teadaolevalt inimesele kahjulikud ja soodustavad kasvajate levikut, aga köögiviljade koostises peame neid hoopis kasulikeks. Veelgi hullem, antioksüdante kuritarvitatakse teadmatusest endiselt ka toidulisanditena, mida peaks tegelikult kasutama ainult konkreetsete ainete puuduse korral organismis. Näiteid on palju. Sellist asja nagu supertoit, sõna, mida ajakirjandus armastab, ei ole olemas, ei ühegi üksiku köögivilja ega mu toiduaine näol. Tervisliku toitumise juures on väga oluline süüa palju köögivilju, lausa peamiselt köögivilju, aga mitmekesiselt ja kõike mõõdukalt.

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 12.10.2015 21:13 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid