Tee ise: vanillisuhkur ja –ekstrakt

Vanill ehk vanilje on orhideeliste sugukonda kuuluv taim, mille vilja – kupart ja selle sees olevaid seemneid  kasutatakse toiduvalmistamisel imehea aroomi saamiseks.

Vanillikaunade sees olevad seemned on imepisikesed ja nende kättesaamiseks tuleb terava noaga kaun pikuti pooleks lõigata ning noaselja abil seemned välja kraapida. Ja seejärel kasutada juba nii, nagu retsept ette näeb.

Söögitegemises tasub alati kasutada paksu ja niisket (ehk kergelt pehmet) vanillikauna, selles on palju seemneid ja aroom on hea. Liialt kuivanud (ehk katsumisel kõva) vanillikaun ei anna nii palju aroomi välja.

Kuna iga kord ei vaja roog terve vanillikauna kasutamist, on retseptides tihti vaja vanillisuhkrut või –ektrakti. Sel viisil on vanilli aroom suhkrule/tõmmisele edasi antud ja korraga saab kasutada väikest kogust vanilli.

Kaubanduses on saada nii vanillisuhkrut kui vanilliinsuhkrut- viimane on vanilli kunstlik alternatiiv, mis aroomilt palju tagasihodlikum, kuid samas hinnalt palju odavam.

Osade roogade valmistamisel on mugavam kasutada vanilliekstrakti kui – suhkrut. Ekstrakt tähendab enamjaolt alkoholi baasil looduslikku lõhna/maitseaine tõmmist, mis on konsentreeritud ning seega on aroomi lisamiseks vaja korraga kasutada väga vähe ekstrakti.

Ekstrakti ei tohi segi ajada essentsiga, mis on kunstlik lõhna/maitseaine lahus.

Vanillisuhkrut võid retseptides vanilliekstraktiga asendada üks-ühele, aga arvesta, et vanillisuhkrust saadav  magus maitse jääb ekstrakti kasutades saamata!

Kuidas teha vanillisuhkrut?

Vanillisuhkru tegemiseks on mitu võimalust:

Variant A: Võta üks vanillikaun ja 150 g (rafineerimata) suhkrut, pane nad mõlemad köögikombaini ja töötle, kuniks vanillikaunast on saanud peen puru ja suhkrust tuhksuhkur. Säilita õhukindlas purgis.

Sel viisil valmistatud suhkur jääb hästi peen ja lahustub seega toitudes kiirelt. Kasutama võid vanillisuhkrut hakata koheselt.

Variant B: Võta üks vanillikaun ja 150 g (rafineerimata) suhkrut. Lõika vanillikaun terava noaga pikuti pooleks ja kraabi kauna seest seemned välja. Sega seemned suhkruga.

Säilita õhukindlas purgis, soovi korral lisa purki lisaaroomi andmiseks ka vanillikaun (aga toitudesse kasuta ikka ainult vanilliseemnetega suhkrut). Kasutama võid vanillisuhkrut hakata koheselt.

Variant C: Kui kasutad roogade valmistamisel vanillikaunast seemned ära, pane allesjäänud kaun õhukindlalt suletavasse purki suhkru juurde- kaun annab endas oleva aroomi ajapikku suhkrule edasi.

Sel viisil tehtud suhkrul läheb vanilliaroomi omandamiseks kauem aega (paar nädalat) ja soovitav on kasutada korraga mitut kauna, ühest võib väheks jääda.

Kuidas teha vanilliekstrakti?

Ka koduse vanilliekstrakti tegemiseks on kaks moodust – kiirem ja aeganõudvam:

Variant A (kiirem): võta kaks-kolm tervet vanillikauna ja 250 ml viina. Poolita vanillikaunad pikuti ja pista sobivasse klaaspudelisse, vala peale viin. Sulge pudel ja raputa veidi. Lase pudelil (minimaalselt) kaks kuud pimedas ruumis seista, aeg-ajalt võid pudelit uuesti raputada.

Kahe kuu möödudes on viin värvunud pruuniks ja omandanud hea vanilliaroomi. Nüüd võid ekstrakti roogade valmistamisel kasutama hakata (vanillikaunu pole vaja pudelist välja võtta, need annavad oma aroomi viinale veel edasi).

Variant B (aeganõudvam): Kasuta ekstrakti tegemiseks vanillikaunu, mille seest on seemned toiduvalmistamiseks ära kasutatud! Selleks hoia köögikapis pisikeses klaaspudelis viin, kuhu vanillikaunad pista saab. Iga kord, kui valmistad mõnda rooga, milles kasutad vanilliseemneid, pane allesjäänud tühjakskraabitud kaun sellesse viinapudelisse. Mida rohkem kaunu niimoodi pudelisse koguneb, seda tugevamaks muutub ekstrakt.

Sel moel võtab ekstrakti valmistamine kauem aega – kui pudelisse on kogunenud vähemalt neli kauna, peab tõmmis kindlasti enne kasutusele võtmist veel paar kuud seisma. Samas võimaldab see viis kasutada ära söögivalmistamisel tekkivaid jääke, kuna tihti vajab retsept ainult vanilliseemneid, aga mitte –kaunu.

Kui ühel või teisel viisil tehtud vanilliekstrakt on valmis, võib selle ka kaunade pealt ära valada ja samadele kaunadele uue puhta viina peale valada. Sel viisil saab ekstrakti kasutama hakata, aga vanillikaunad hakkavad juba uut ekstrakti valmistama. 

 

Hea lugeja, kas Sina oled ise vanilliekstrakti või -suhkrut teinud? Anna kommentaarides märku! 

 

NB! Madagaskari päritolu Bourboni-vanillikaunad leiate Umami.ee veebipoest. Bourboni vanillikaunad on maailma kõige tuntumad ja populaarsemad. Madagaskari viljakas pinnas ja troopiline kliima muudavad selle saareriigi maailma üheks esmasklassilisemaks vanillitootjaks. Bourboni vanillikaunad on musta värvi ja mahlakad. 

Telli SIIT.

Martiina Anni
Martiina Anni
postitatud 21.09.2015 13:30 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Pamela
postitatud 25.09.2015 12:06

Olen teinud nüüdseks juba 2 korral vaniljeekstrakti. Vaniljekaunad lõikasin mõlemast otsast pooleks nii, et need pooled jäid siiski üksteise külge, seejärel panin need purki ja kallasin viina peale. :) Lasingi 2-3 kuud seista ja raputasin aeg-ajalt. Vaniljesuhkrut ise ei ole teinud, kuid peaks vist tegema - tuleb odavam, kui poest ostes.

Maris
postitatud 19.01.2016 13:40

Kas vanillikauna võib retseptis vanillisuhkruga asendada

Pille
postitatud 15.12.2016 21:13

Sandra Sentjurin jagas oma raamatus "Tervislikult maiustades" sellist teisenduskäiku: 1 vanillikaun = 1 sl vanilliekstrakti = 2 tl vanillipastat = 2 tl jahvatatud vanilli. Vaniljesuhkrut loetelus polnud :)