Seebimaitseline koriander - geenid või koolitamata maitsemeel?

Koriander (ka kinza) on vastuoluline ürt, mis meile on ehk varasemalt tuttavam slaavi ja viimasel ajal Aasia, Ladina-Ameerika ja Põhja-Aafrika rahvusköökidest.

Kui enamus sööjaid talub koriandrit hästi ja mõned lausa armastavad, siis 4-14% populatsioonist, olenevalt päritolust, tajub koriandri juures tugevat seebist järelmaitset ja ütleb end koriandrit vihkavat. Seda seebist maitset kirjeldatakse vahel ka putukase maitsena – täpsemalt võib meil siinmail sarnasust iseloomustada ebameeldiva lutikatele omase maitse/lõhnaga, millega võib kokku puutuda näiteks metsamarju korjates.

Maitse asi?

Mõni asi ongi maitse asi. Samas mitte kõigile inimestele ei maitse koriander nii vastikust tekitavalt seebiselt. Põhjus on geneetiline. Näiteks jagab ca 80% identsetest kaksikutest koriandrivõõristust või -armastust kui erimunakaksikutest on ses osas sarnased vaid pooled. 30 000 indiviidiga geneetilises uuringus selgus, et tegemist on suuresti OR6A2 haistmisretseptori loodusliku variatsiooniga, mis osaleb nii seebis kui koriandris leiduvate aldehüüdide lõhna registreerimisel ja mistõttu on osad inimesed koriandri seebisele maitsele tundlikumad kui teised. See variatsioon ei seleta aga kõiki juhte. Arvatakse, et koriandri ebameeldivuse juures mängivad rolli ka inimestevahelised olulised erinevused mõru maitse tundmisel ja võimalik väiksem tundlikkus koriandri nö meeldivatele maitsekomponentidele.

Lootust on!

See, et ei maitse, ei ole siiski veel põhjus kaarega mööda käimiseks. Hea uudis on, et inimene vajab maitsetega harjumiseks aega, õigemini ikka ja jälle uuesti maitsmist. Allakirjutanu näiteks on üks endistest seebise koriandri vihkajatest.

Traditsiooniliselt kujunevad sel moel lapse kasvades eelistused rahvusköögi osas ja maailmas on arvukalt näiteid, kus maitsvaks peetakse tugeva või universaalselt vastiku maitse ja/või lõhnaga asju, näiteks mädanenud kala, teravad tšillid, mõru kohv. Teame ju, et sellise regulaarse maitsmise juures muutub inimesel näiteks veinieelistus, hakkavad meeldima oliivid, erinevad juustud, lagrits, erinevad tugevad maitseained ja -segud, kas või kama. Mida rohkem maitsta erinevaid asju ja mida tihemini, seda mitmekesisem on kokkuvõttes toidulaud, ka see osa, mis tegelikult maitsev tundub. Pidagem seda siis silmas ka väikelaste toidueelistuste aktiivsel kujundamisel ja koolitagem endagi maitsemeelt. Kui maitsemeel koolitamist ei soovi, vaid tahaks hoopis kellegagi oma koriandriviha jagada näiteks haikusid lugedes, siis ka selleks on koht - IHateCilantro.com

Kui Sulle aga koriander maitseb, siis proovi näiteks neid retsepte:

Merilin Rosenberg
Merilin Rosenberg
postitatud 10.07.2015 20:02 LISA KOMMENTAAR

Kommentaarid


Liisu
postitatud 13.08.2015 16:52

Just minu teema. Alati tundunud seebine, aga olen hakanud harjuma, ja teatud koguses meeldib nt mehhiko jms toitudes. Samas, mehele alati meeldinud ja pole kunagi seebine tundunud:)

estonienne
postitatud 05.09.2016 11:02

Lemmik! Hakkas meeldima siis, kui lapsena Gruusias käisin :)

Margit Trolla
posted on 05.09.2016 17:49

Mulle hakkas ka Gruusias meeldima. Kohe ei saanud aru millega tegemist on, kutsusime abikaasaga seda "lutika-maitseaineks".

Kätlin Noot
postitatud 05.09.2016 11:06

Meeldib väga, aga see-eest mu mees vihkab!

Tuuli Anier
postitatud 05.09.2016 17:44

Mulle koriander meeldib. Eriti porgandipüreesupis. Aga mu mees ja 2,8 aastane laps ei jaga minu maitset :)

Kadri Mäger
postitatud 06.09.2016 07:22

Koriander meeldib väga! Eriti teravamaiseliste suppide lisana ja parim ahjus küpsetatud kanafileega.

Anu Mumm
postitatud 06.09.2016 07:30

Ei meeldi,seebimaitseks nagu ei ütleks nagu kopitanud või tõesti lutika maitse :(

Mari Kronberg
postitatud 06.09.2016 07:44

Kui ma esimest korda pahaaimamatult koriandrit maitsesin, siis ehmatasin ära küll - ehtne seebi- või lutikamaitse. Uudishimust proovisin siiski aeg-ajalt uuesti ja umbes poole aasta või aasta jooksul on maitse muutunud talutavaks. Eelistan siiski ilma koriandrita toite.

Saale Kaing
postitatud 06.09.2016 15:53

Läheb kaubaks- nii lehena kui terana :) aga siiski mitte iga toidu sees.

Profa
postitatud 06.09.2016 19:54

Mina ei tunne seebimaitset, pigem midagi metalset. Kasutan ohtralt eri toitudes, aga suvel läheb kõige rohkem koriandrit hoopis värske hapukurgi marinaadi, sama palju kui tilli, osa koriandrist lasengi spetsiaalselt selle jaoks putke kasvada. Proovige ja ei kahetse, kerge vau efekt on kurgiproovijatele garanteeritud.

Triinutraanu
postitatud 04.01.2017 12:08

Sellisel juhul pean tunnistama, et mul see vihkamisegeen... mulle lihtsalt on see maitse niii vastu :(

Liina Väin
posted on 04.01.2017 21:42

Mäletan, et esmakordsel maitsmisel tundsin sama, aga nüüd armastan seda :D

Tiina Haataja
postitatud 04.01.2017 12:14

Söön, aga see mingi lemmik küll pole.

Marju
postitatud 04.01.2017 12:19

Võib täitsa harjuda. Mullegi oli algul vastumeelne (aga maitse meenutas pigem mingeid mustsõtraputukaid), aga miskipärast hakkas tasapisi meeldima.

kitikurry
postitatud 04.01.2017 13:00

Mina hakkasin seda armastama Sesoonis kookospiimasupi sees - ideaalne kombinatsioon....

Valk1717
postitatud 04.01.2017 13:04

Mulle kohutavalt meeldib koriandri maitse, aga minu ämm ütles, et maitseb nagu koerapesa :D

Pille Adramees
posted on 04.01.2017 21:42

:D oi mida ämm kõik söönud pole :D

Valk1717
posted on 04.01.2017 23:45

Ma ka mõtlesin, et kuidas ta seda maitset nii hästi teab ;)

Gerli Gutmann
postitatud 04.01.2017 13:24

Üks väheseid asju, mida keeldun söömast ja toidust alati välja nokin, sest selle maitse käib muidu kõigest üle ja rikub roa mu jaoks täielikult.

Kaiu Vares
postitatud 04.01.2017 21:41

Meie siin hispaanias kasutame väga palju... panen suppidele ja salatitele. ... meeldib väga!

Kaja Raag
postitatud 04.01.2017 21:50

Oi, kui jubeda maitsega! Gruusias topitakse seda peaaegu iga toidu sisse :(

agikene
postitatud 04.01.2017 21:58

Mulle ka maitseb :)

Kirsilille
postitatud 04.01.2017 23:35

India toite ei kujuta ilma koriandirita ettegi aga kodused Eesti toidud on alati ilma. Maitseb väga, kuid igale poole see maitsetaim siiski ei sobi. Minul on see "üldse ei maitse" geen hoopis peterselli ja juur/varsselleri vastu

Iseer
postitatud 04.01.2017 23:38

Mina pole selgeks saanud seda maitset, vaatamata et olen sundinud ennast.

hiirematt
postitatud 04.01.2017 23:43

Oh...ma lisaksin seda kõigele! Täielik fänn!

gege
postitatud 05.01.2017 19:34

Kasvatasin ülemöödunud suvel hulga, ootasin põnevusega ja kui siis kasutasin oli tunne mitu päeva, et ma ise haisen sama näiduga kui koriander. Kuivatatud ehk siis jahvatatud seemned teatud koguses maitsevad :-)

Katilaik
posted on 05.01.2017 19:36

Minul sama lugu nagu Kirstil :) kasvatasin ja ootasin ja maitses nagu see lutikalõhnaga kilptäi (?), kes elab sõstrapõõsas. Seemneid Borodino või Rukkiräàgu leivas armastan väga!

seenekas
posted on 25.06.2017 10:42

Merekarbihautis ilma koriandrita pole see. Meeldib lisada vahel harva ka seljankale. Tai kookosega kalasupid. Uhh, suu hakkab vett jooksma.

Kristina Alamaa
postitatud 20.07.2017 08:50

Vihkan. Ei meeldi ja ei maitse. Ning ennast sundima ja koolitama ei hakka!

Inge Hurt
postitatud 20.07.2017 09:11

Jube, ei pea sööma ega sööma öppima seda :)

Kairit Must
postitatud 20.07.2017 09:53

Suur lemmik, seebimaitset pole küll kunagi tundnud :P

Kudu Näpp
postitatud 20.07.2017 09:54

Ei meeldi ja nüüd enam ei õpi ka. Aitäh ettekäände eest! :) :)

Maria Mälk
postitatud 20.07.2017 09:55

Ei vihka aga ei sümpatiseeri ka väga.

Sandra Siigur
posted on 20.07.2017 10:00

Täpselt :-D

Hille Vunk
postitatud 20.07.2017 09:56

Basiiliku kõrval teine suur lemmik. Kasvatan ise mitmendat aastat.

Angela Laur
postitatud 20.07.2017 09:57

Mulle ka maitseb.. kuuma supi peale parim.

Anna-Liisa Mets
postitatud 20.07.2017 10:01

Väga meeldib, pole seda vihkamise-perioodi olnudki.

Kristi Sääsk
postitatud 20.07.2017 10:03

Koriander oli talutav kuni ajani, mil olin kuu aega lõuna-Indias. Pärast seda ei taha ei riisi, ega koriandrit. Annan aru, et asi pole geenides, vaid ajus.

Kiilike
postitatud 20.07.2017 10:04

Nu ei ole seebi maitse vaid puhas lutikas (see kes põõsaste peal ronib ja kes vastikult haiseb) :(</br> Kusjuures talvel poest ostes on isegi söödav aga suvel oma aia oma ei ole kuidagigi talutav :(

Pille
posted on 20.07.2017 11:19

Kiilike!?!?! :O :O :)

Kiilike
posted on 20.07.2017 11:27

Jaah !! ;) Mees ostab ja sööb, lapsed jalutavad söögi ajaks köögist välja ja mina teen vaprat nägu aga loovutan oma osa mehele ;) Kusjuures seemneid söön aga lehtede osas olen väga valiv (mida tugevam vars ja leht seda söödavam minu jaoks, need õrnakesed on kuidagi tugevama lõhna ja maitsega, hmm)

Ebe Reinhold
posted on 20.07.2017 11:31

On jah puhas lutikas :D aga seemned leiva peal on head (kes ei mäletaks Borodino leiba, mida vaid saarelt sai)

Kati Uusmaa
postitatud 20.07.2017 10:26

Ma olen vihkamise ja meeldimise vahepeal praegu. Ma arvan, et õige pea juba naudin :)

Riina Jussila
postitatud 20.07.2017 10:27

Olgem ausad - petersell on hullem

Anna-Liisa Mets
posted on 20.07.2017 11:19

Petersell on nii-nii hea! :D Ma ei tea, kas see originaalis sinna tegelikult käib, aga ma uhan seda carbonara peale nii, et see on juba pigem petersell pastaga kui vastupidi. Hullult meeldib see kombo.

Merlyn Lemsalu
postitatud 20.07.2017 11:18

Väga meeldib, eriti sobib tomati -ja baklažaanitoitudega. Kunagi ka jälestasin:)

Kärt Kann
postitatud 20.07.2017 11:20

Koriander on nii hea :) Samuti sööb mu ema seda hea meelega aga õde on suht neutraalne selle suhtes,pole lihtsalt vb meeldima veel hakanud nii :) Aga ema mees on see, kes kohe kui toidus on natuke koriandrit ei söö seda ja ütlebki, et lutika maitse vms..tunub nii imelik, sest minu arust on see ju nii hea vãrske, isegi kerge sidrunilise maiguga :D

Karima
postitatud 20.07.2017 11:21

Mul terve pere armastab koriandrit... ma ei salli silmaotsaski seda...juba lõhnapärast...

Karin Jaano
postitatud 20.07.2017 11:21

Ei meeldi absoluutselt!

Jaanika Kannike-Pärn
postitatud 20.07.2017 11:22

Mmm... ja veel koos basiilikuga ja lavaš ja suluguni!!!

Katrin Potter
postitatud 20.07.2017 11:24

Koriander meeldib vägagi, teatud kooslused on võrratud. Ilma koriandrita oleks maailm maitse võrra vaesem, nagu ka need "teatud" kooslused.

Liis Konovalov
postitatud 20.07.2017 11:25

Vihkan. Pean pidevalt meeles pidama, et söögikohtades öelda, et ei soovi.

Tiguteek
postitatud 20.07.2017 11:26

Ei kujuta elu ette ilma koriandrita ja tunnen kaasa kodanikele kes nii resoluutsed on, et keelduvad maitsemeeli treenimast. Üle poole (kulinaaria)maastikust jääb vallutamata, aga ega kõik olegi maailmarändurid. Vanaemad-vanaisad tundsid ka vaid tilli ja peterselli.

Reet Lipstok-Pavilainen
postitatud 20.07.2017 11:38

Väga hea, maitseb väga.

Helena Ester
postitatud 20.07.2017 12:17

Võrratult hea :)

Ove Vellis
postitatud 21.07.2017 12:20

Värsked koriandri lehed sobivad imehästi värskesse tomati, sibula, maheda chili salatisse millele lisatud laimi mahla. Tükid võiksid küllaltki väikeseks olla lõigatud. Salat sobib lausa dipiks tortilla chipsidele.

Sirle Seilenthal
postitatud 21.07.2017 12:36

Mulle üldse ei meeldi. Aga pole selle pärast kunagi väga "muret tundnud"..

Raili Kokla
postitatud 21.07.2017 13:39

Suu hakkab vett jooksma kui koriandri lõhna tunnen. Eriti lemmik: purustatud tomat, küüslauk, väike sibul, tšilli kaun, veidi oliivõli ja meresoola+korralik peotäis koriandrit, süüa kas lihatoitudega või miks mitte ka grillitud või röstitud saiaga. Mmmmm

Rita Veldi
postitatud 21.07.2017 13:40

Koriandri seeme maitseb aga lehed on ôudus kuubis. Olen kasvatanud, et adžikat teha. Eriti hästi kasvab kasvuhoones, mul on väljas alati ôitsema läinud. Muide adžikas ei jää seda teise dimensiooni maitset, ôunaäädikas laagerdab selle kuidagi ära.

Lya Viira
postitatud 21.07.2017 13:42

Koriander meeldib vaga. Salatis kus tomat ja kyyslauk kui ka lihatoitudes. Koriandri seemnetega leib. Unustamatu maitseelamus.

Tiiu Mihkelson
postitatud 21.07.2017 19:29

Mina panin hiljuti kogemata kiirsoola kurkidele külmutatud tilli pähe külmutatud koriandrit. Teisel päeval proovisin, maitse oli ikka väga võõras. Otsustasin, et olgu mis on, ega ma kurke ära ei viska - ikka leian võimaluse need ära süüa. :D </br> Aga mis juhtus - mingi 4-5 päeva pärast seda värske koriandri maitset polnud ja kurgid olid parimatest parimad! Võib teine kordki eksida :P

Jaana Suvi
postitatud 22.07.2017 08:04

Mulle maitseb!

Mare Tamm
postitatud 22.07.2017 13:14

Olen ürdisašlõki marinaadi pannud, mulle maitseb.

Irja Ermel
postitatud 22.07.2017 20:16

Koriander ja petersell on mõlemad võrratud :)

Kadri Sinijärv
postitatud 17.06.2018 01:25

Koriander on óudus kuubis. :D

Liis Nael
postitatud 17.06.2018 01:25

Minu jaoks lõhnab ja maitseb nagu marjalutikas. Samas seemned väga meeldivad liha juures või leiva sees :)

Triin Valk
postitatud 18.06.2018 05:00

Mulle väga meeldib :) aga minu kadunud ämm ütles, et koriandril on koerapesa maitse :D

Maria Mälk
postitatud 25.09.2020 14:14

Ebameeldiv jah!

Klaarika Suusan
postitatud 25.09.2020 16:33

Lõhn on koriandril meeldiv. Kuid süüa ei saa. Samas on "seebimaitse" või viha maitse minu jaoks veel kartulikoorel, avokaadol, ning kartuli-herne tambil.

Karmen Macachor
postitatud 07.10.2020 15:50

Värske koriander mulle maitseb, eile tegin just suure laari salsat aga nt varsselleri maitse mulle algul ei meeldinud, ämm aga kasutas seda toitudes tihti, kanasupis ja salatis jne. Aga teades, et see on ju ometigi tervislik siis sõin ja hakkas maitsema! Seega usun, et maitsemeeled on enamasti ikka treenitavad.