viili

Viili on Soomest pärit piimatoode. Piim pastöriseeritakse, kuid ei homogeniseerita, kuna eesmärgiks on, et koor kerkiks pinnale ja moodustaks hõrgutava kihi. Viili juuretis sisaldab spetsiifilisi piimhappebaktereid (Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis, Lactococcus lactis subsp. lactis var. diacetylactis, Leuconostoc mesenteroides subsp. cremoris[) ja viili hallitust Geotrichum candidum. Viilit hapendatakse topsides ja tekkinud viilihallitus annab pinnale kerkinud koorele sametise ilme. Retseptides kasutatakse maitsestamata nn 'kermaviiliä' ehk kooreviili, mis on suurema rasvasisaldusega (~12%) kui viili-nimeline dessert (~kuni 3,5%). Võib vabalt asendada hapukoorega ja Nami-nami retseptikogus on enamasti soome 'kermaviili' tõlgitudki kui 'hapukoor'. NB - keelemees Pekka Erelt soovitab kasutada terminit 'pütipiim', et vältida segiminekut viili-nimelise töövahendiga.