Kokkuleppeline nimetus kalade kohta, kellel on üsna lahja liha ning enamik rasva on koondunud maksa, mõnikord ka siseelundite ümber või otse naha alla. Siinse rühma suurematest kaladest on Eestis tuntud eelkõige haug, koha, tursk, karpkala, latikas, luts, tuulehaug, särg ja roosärg. Väikesemõõdulistest valgetest kaladest on tuntuimad ahven, rääbis, tint, säinas, koger, linask, vimb, nurg, kiisk, meritint, peipsi tint. Ookeanikaladest on tuntud hõbeheik e. merluus, makrell, mintai e. süsikas, saida e. põhja-atlandi süsikas. Valgete kalade liha on üsna kuiv ning nõrga maitsega. Seetõttu sobivad eelkõige suppide, pirukate- ja pannkoogitäidiste, hautiste, panni- ja vormiroogade valmistamiseks. Hästi sobivad need kalahakkliha valmistamiseks, millest saab teha kalapallikesi ja kalakotlette ning pidulikke vormiroogi.