Pantoteenhape

Pantoteenhape on vees lahustuv B-kompleksi vitamiin. Pantoteenhapet leidub laialdaselt kõikide elusorganismide rakkudes ning ta on sünteesitav ka seedetrakti mikrofloora poolt. Pantoteenhappe tähtsus: * stimuleerib neerupealise tööd, tõstab kortisooni ning teiste neerupealise hormoonide (tähtsad nahale ja närvidele) produktsiooni, * oluline koensüüm A koostisesse kuuluv osa, olles seega ainevahetuse aktiveerijaks (osaleb energia põhitoitainetest ning teiste vitamiinide, eriti vitamiin B2 kasutamises), * osaleb kolesterooli, steroidide ning rasvhapete sünteesis, * oluline tagamaks tervet seedetrakti, * tõstab organismi vastupanuvõimet stressile, * piisavas koguses vähendab paljude antibiootikumide toksilist efekti, kaitseb enneaegse vananemise ja kortsude tekke eest, * kaitseb rakke radiatsiooni kahjuliku toime eest, * abiks rakkude ülesehitamisel ning tsentraalse närvisüsteemi arenemisel, * abiks antikehade moodustumisel. Toitaine defitsiidil võivad ilmneda: * rahutus, ärrituvus ja hajameelsus, jõuetus, depressioon, väsimus, * kasvu aeglustumine, valud, unetus, * nahakahjustused, juuste väljalangemine, * jalgade valulikkus, lihaste krambid, liigutuste koordinatsioonihäired, * seedehäired, gaasivaevused, oksendamine, kaksteistsõrmiku haavandid, * vähenenud antikehade moodustumise võime, * suurenenud insuliinitundlikkus, veresuhkru taseme langus, * vähenenud seerumi kaaliumisisaldus. Pantoteenhapet leidub toiduainetes piisavalt ning pantoteenhappe defitsiiti esineb väga harva. Defitsiit võib tekkida, kui organismi seedetraktis puudub õige mikrofloora pantoteenhappe sünteesiks. Liigtarbimine Pantoteenhappest tingitud toksilisi nähte ei ole täheldatud. Suurte koguste manustamisel võib tekkida kõhulahtisus. Allikad Pantoteenhappe allikateks on pimedas kuivatatud pärm, maks, munad, lahja sealiha, neerud, homaarid, spinat, lehtsalat, avokaado, seened, herned, läätsed, sojaoad, kartulid, kanaliha, jogurt. Allikas: TTÜ Toiduainete Instituut