Mädarõigas

Mädarõigas on püsikute perekond ristõieliste sugukonnast. Aedmädarõigas on köögiviljataim, mis kergesti metsistub. Selle juurt tarvitatakse maitseainena, sel on ka söögiisu tekitav toime. Toiduks kasutatakse kas värsket või konservitud juurt. (Viimasel juhul lastakse puhastatud mädarõikajuur läbi hakkmasina, surutakse tihedalt purki, 1 cm paksune soolakiht pannakse peale. Suletakse, hoitakse külmas. Vajadusel võetakse paras kogus välja, ülejäänud seisab uue soolakorra all edasi.) Mädarõigas on levinud maitseaine Kesk- ja Põhja-Euroopas. Riivitud värsket juurt serveeritakse nt brittide rostbiifi kõrvale. Soolasink mädarõikaga on traditsiooniline lihavõtteroog Austrias, samuti segatakse Austrias riivitud mädarõigast riivitud hapude õuntega ning saadud 'Apfelkren' serveeritakse liha kõrvale. Mädarõikalehti ja –juuri tarvitatakse harilikult kurkide, tomatite ja mõne muu köögivilja hapendamisel ning soolamisel, et vältida nende pehmeksmuutumist ja säilitada nende kargust. Kuid mädarõikalehti võib tarvitada ka lahtistes nõudes hapendatud köögivilja säilitamisel. Et hapukurgivedelik ei muutuks hägusaks ega kattuks hallitusega, on vaja puistata kurkidele 1 sl peenestatud kuivatatud mädarõikalehti. Pulbri saamiseks kuivatatakse mädarõikalehed, peenestatakse ja hoitakse kaanega suletud purgis. Samasugune toime on ka kuivatatud mädarõikajuure pulbril. Juured pestakse harjaga rohkes vees, eemaldatakse kõrvaljuured, riivitakse jämedal riivil, kuivatatakse ja jahvatatakse kohviveskis pulbriks. Hoitakse samuti kaanega suletud purgis. (Nõukogude Naine 7/1979) Teistes keeltes: Peberrod (taani), Mierikswortel, Mierik, Boereradijs, Meredik, Kreno (hollandi), Seiyouwasabi, Wasabidaikon, Hosuradisshu (jaapani), Mārrutki (läti), Krienas (leedu), Torma, Közönséges torma (ungari), Raiz-forte, Rábanao (portugali), Taramago, Rábano picante (hispaania), Yaban turbu, Bayır turpu (türgi).