Kama

Kama on vana Ida-Euroopa jahutoit. Kamajahu tehakse mitme tera- (nisu, rukki, odra) ja kaunvilja (herne, oa) segust või kaerast. Terad keedetakse esmalt soolakas vees, kuivatatakse päikesepaistel, pruunistatakse ahjus ning jahvatatakse. Kamajahust segatakse hapu- või petipiimaga püdel kama (külm kört) või tehakse kamakäkke. Tegelikult võib kamajahu segada ka värske piima või lausa veega ning soolaga maitsestatult saab tõeliselt isase kareda soomeugri roka. Teine äärmus on segada kamajahu hapukoore ja suhkruga, tulemust on suutelised sööma isegi õrnakõrilised neiud. Eestis tehti segajahust kama algselt peamiselt Lõuna-Eestis, Setumaal valmistati ka kaerakama. Nüüdisajal toodetakse Eestis segakamajahu, mille koostisesse kuulub rukis, hernes, nisu, oder. Soomlaste 'talkkuna' koosneb küpsetatud ja jahvatatud kaerast või odrast, mõnikord lisatakse herneid jm. Karjalas valmistatakse odrakamast putru, Hämes valmistatakse kaerakama. Mõnel pool Soomes tuntakse kama 'mutti' nime all.