Ricotta on valmistatud magedamaitselisest
juustuvadakust. Vadak on see
valgurikas vedelik, mis juustu
laapimisel kalgendist üle jääb. Saadud vedelikust eristatav kuivaine ongi ricotta. Ei sisalda säilitusaineid. Vadakujuust sisaldab kasulikku lahustuvat valku. Kuigi tekstuurilt on vadakujuust üsna sarnane Eestis rohkem tuntud kohupiimale (ja toiduvalmistamisel võib neid tihti edukalt teineteisega asendada), siis vadakujuust on läbinud laapimise ja lühikese
fermentatsiooni. Kuna ricotta ehk vadakujuust on mage, siis sobib see nii soolaste suupiste-võileibade kui tortide valmistamiseks. Ricottat saab väga edukalt kasutada
kohupiima asemel pasha, kohupiimakorpide ja -plaadikoogi valmistamisel. Vadakujuustul puudub kohupiimale omane veidi hapukas kõrvalmaitse, samuti on see kohupiimast kuivem ja rasvavaesem. Eestis valmistab ricottat nt Vigala Piimatööstus.