aedruut, ruut

See maitse-, ravim- ja ilutaim on eriti Lõuna-Euroopas väga levinud, aga kasvab Eestiski. Leedu rahvustaim. Kuulub ühte sugukonda apelsinipuu ja teiste tsitruselistega. Kuni 60 cm kõrgune mitmeaastane poolpõõsas, lehed paaritusulgjalt jagunenud, sinakasrohelised, õied väikesed ja kollakasrohelised. Meil kasutatakse maitseainena kuivatatud lehti. Üsna kibeda maitsega, seetõttu kasutada ettevaatlikult. Aedruut oli Vana-Roomas populaarne maitseaine, ent viimase 2000 aasta jooksul on selle kasutamine hääbunud. Siiski, aedruut on üsna populaarne Itaalias ja väga laialdaselt kasutatakse seda Etioopias. Etiooplased kasutavad värskeid aedruudu lehti kohvi maitsestamiseks, samuti nende rahvusliku vürstisegu berebere maitsestamiseks. Etiooplased kasutavad lisaks aedruudu lehtedele ka nende kuivatatud marju. Kuigi aedruut on mõrkjas, siis tasuks seda kasutada liha, muna ja juusturoogade maitsestamiseks. Samuti võiks lisada aedruudulehe marineeritud aedviljadele, salatitele või ürdiõli maitsestamiseks. Aedruut sobib eriti hästi hapude roogadega. Seetõttu kasutatakse neid vürtsikate itaalia tomatikastmete maitsestamiseks koos oliivide, kapparide, majoraani, basiiliku ja leeskputkega. NB! Ettevaatust värske aedruudu kasutamisega! Värske aedruut võib kahjustada neerusid ja maksa, samuti põhjustada menstruaalhäireid ja probleeme viljastumisega nii meestel kui naistel. Prantsusmaal on aedruudu kasutamine keelatud, kuid Itaalias kasutatakse ruutu grappa maitsestamiseks.