Sarikaliste sugukonda kuuluv naat on Euraasia sageli esinev kõrge rohttaim. Naati on seitset liiki, neist toiduks on parim harilik naat (Aegopodium podagraria).
Naadilehtedel on raviomadused ja toiduski hea. Toidus kasutati teda vanasti agaralt Venemaal, Siberis, Skandinaaviamaades ning Kesk-Euroopas. Ka vanad soome-ugri rahvad kasutasid naati toiduks laialdaselt. Vanasti pakkisid turukaupmehed eeterlikke õlisid sisaldavatesse naadilehtedesse köögivilju, et kaup püsiks värskem ja lõhnaks hästi.
Toiduks on parim kasutada hästi noori, veel avanemata naadilehti ehk 'varesejalgu'. Noor naat on hea porgandiasendaja kevadistes aedviljasuppides; naat on maitsev ka omlettides ja hautistes. Blanšeeritud hakitud naat sobib hästi kohupiima ja kodujuustuga.
Naat on eriti rikas E-vitamiini poolest. Peale selle on rohkesti C-vitamiini, eeterlikke õlisid. Leidub antioksüdante (organismi kaitseained, mineraalaineid, kiudaineid (reguleerivad soolte ja südame tegevust)). Naadis on ka sooltebaktereid hävitavaid aineid ja flavonoide (värvaineid). Naadist valmistatud toit on kergesti omastatav ja puhastab organismi. Aitab seedimisprotsessi tasakaalustada. omastada paremini nii valke kui süsivesikuid.
NB! Naati ei soovitada süüa inimestel, kes kannatavad kõhunäärme või sapiteede põletike all.