Küüslauk

Kesk-Aasiast pärit küüslauk on juba vanast ajast tuntud maitse- ja ravitaim. Väidetavalt peletab küüslauk eemale nii gripi kui ka vampiirid;) Nimelt sisaldab küüslauk sarnaselt sibulale baktereid hävitavad ained - fütontsüüde, mis surmavad haigustekitajaid. Küüslauk koosneb 8-20 küünest, mida katab paberilaadne kest. Värvilt on küüslauk valge või heledapoolne roosakaslilla. Küüslauk on tugeva maitse ja lõhnaga, kuna sisaldab rohkelt eeterlikke õlisid. Kuivatatud küüslauk on maitselt mahedam. Küüslauku võib kasutada mitmeti. See sobib maitseainena rinevatesse vormiroogadesse, pitsadesse, kuklitesse, leibadesse, salatikastmetesse. Liharoogadest sobib küüslauk eriti hästi lambaliha maitsestamiseks. Värsked küüslauguküüned on mahlased ja sobivad hästi tervelt grillimiseks või küpsetamiseks. Küüslaugu rohelised varrelehed sobivad samuti salatitesse. Küüslauk säilib jahedas, 2-5˚C juures või siis toatemperatuuril. Kuidas küüslaugu hais kaoks? Sööge küüslauku koos piimatoodetega õhtul ning pese korralikult hambad puhtaks. Aitab ka pärast küüslaugu söömist peterselli, toore kartuli, kohviubade, muskaatpähkli jne närimine.