Söögi- ehk vääriskastan ehk harilik kastan ei ole meil kasvava hobukastaniga sugulane (Eestis kasvav hobukastan süüa ei kõlba). Söödavate viljadega kastanid kasvavad soojemates Euroopa maades ja mujalgi. Toorelt maitseb kastan mõrkjalt ja jahuselt, seepärast süüakse põhiliselt praetult ning keedetult. Sütel küpsetatud kastaneid hinnatakse eriti Prantsusmaal ja Itaalias. Itaalia delides ja aasia poodides müüakse kauasäilivaid kuivatatud kastaneid, mida tuleb enne tarvitamist 24 tundi vees või piimas leotada. Sisaldavad rohkesti tärklist, suhkrut, vitamiine – seega on väga toitvad. Head kastanid on rasked, läikivad ja sitked, halvad kastanid on kerged. Pange kastanid vette - head kastanid vajuvad põhja, halvad jäävad pinnale hulpima. Säilita kastaneid kuivas ja jahedas (2-4 soojakraadi juures).