Shrikhand safrani ja pähklitega

Shrikhand on India läänepiirkonnas kõige levinum magustoit, valmistatakse jogurtist. Jogurtit tuleks nõrutada eelnevalt seni, et kogu vesi välja imbuks - tulemuseks on paks ja kreemjas jogurt. Saadud jogurt maitsestatakse nt kuivatatud või värske mangoga, suhkru, kardemoni ja safraniga. Serveeritakse külmalt.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1 l maitsestamata jogurtit

100-150 g suhkrut

soola

0.5 tl jahvatatud kardemoni

safranit

1 sl kuuma piima

3-4 sl hakitud pistaatsiapähkleid või mandleid

Valmistamine

Esmalt nõruta jogurt. Vooderda sõel märjaks kastetud marliga või kohvifiltriga. Aseta sõel kausi kohale ning kalla jogurt sõelale nõrguma. Kata kauss kinni ning lase jogurtil 8-12 tundi jahedas nõrguda.
Pane paks nõrutatud jogurt puhtasse kaussi. Lisa vähehaaval suhkru, hoolega segades.
Sega safran kuuma piimaga ja lase umbes 10 minutit maitsestuda. (NB! Safran on vees- ja mitte rasvlahustuv. Seepärast tuleks ka safranisaia jms tehes safran alati eelnevalt väheses vees või piimas lahustada, mitte lisada otse õli või taina sisse).
Kui suhkur on lahustunud, siis sega jogurti hulka sool, safran, kardemon ja pähklid. Sega läbi.
Hoia serveerimiseni jahedas.

Retsepti sain 2008. a. suvel Nupuri käest.

LISA KOMMENTAAR