100 g magedat toasooja võid
100 g peenikest suhkrut
100 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl maisitärklist (soovi korral)
2 suurt muna
Vahele:vaarikamoosi või muud meelepärast moosi
Peale:Hõõru toasoe või suhkruga vahule. Lisa ükshaaval vahustades munad. Sega jahu, tärklis ja küpsetuspulber omavahel, soovi korral sõelu läbi. Sega õrnalt või-munavahu hulka.
Määri kaks 16 cm koogivormi (ühesuurust!!!) võiga (kui vormid on lahtikäivad, siis sellest piisab; vastasel juhul kata põhi küpsetuspaberikettaga).
Jaota tainas võrdselt kahe vormi vahel ning küpseta 180-kraadise ahju keskosas 25-30 minutit, kuni keeksid on küpsenud. (Ära ava ahjuust esimese 20 minuti jooksul!). Kontrolli koogi küpsust - keeksipõhjad on valmis, kui need hakkavad vormi servadest lahti tulema, kook pealt katsudes veidi vetruv tundub ja/või koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.
Lase paar minutit vormis jahtuda, siis kummuta vormist välja ja lase täielikult jahtuda. Määri keedis (ja marjad) jahtunud põhjade vahele, peale puista tuhksuhkrut.
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Victoria Sponge e. inglise keeks
Victoria Sponge on saanud nime Inglise kuninganna Victoria järgi. Peale oma abikaasa, Prints Alberti surma 1861. a. veetis kuninganna Victoria aega Isle of Wighti saarel. Et leinast üle saada, hakkas ta teeõhtuid korraldama, kus ta serveeris just seda keeksi. Nüüd tuntaksegi seda Victoria keeksi nime all.