Victoria Sponge e. inglise keeks

Victoria Sponge on saanud nime Inglise kuninganna Victoria järgi. Peale oma abikaasa, Prints Alberti surma 1861. a. veetis kuninganna Victoria aega Isle of Wighti saarel. Et leinast üle saada, hakkas ta teeõhtuid korraldama, kus ta serveeris just seda keeksi. Nüüd tuntaksegi seda Victoria keeksi nime all.

Kogus
kuuele (väike keeks)
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

100 g magedat toasooja võid

100 g peenikest suhkrut

100 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

1 sl maisitärklist (soovi korral)

2 suurt muna

Vahele:

vaarikamoosi või muud meelepärast moosi

Peale:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Hõõru toasoe või suhkruga vahule. Lisa ükshaaval vahustades munad. Sega jahu, tärklis ja küpsetuspulber omavahel, soovi korral sõelu läbi. Sega õrnalt või-munavahu hulka.

Määri kaks 16 cm koogivormi (ühesuurust!!!) võiga (kui vormid on lahtikäivad, siis sellest piisab; vastasel juhul kata põhi küpsetuspaberikettaga).

Jaota tainas võrdselt kahe vormi vahel ning küpseta 180-kraadise ahju keskosas 25-30 minutit, kuni keeksid on küpsenud. (Ära ava ahjuust esimese 20 minuti jooksul!). Kontrolli koogi küpsust - keeksipõhjad on valmis, kui need hakkavad vormi servadest lahti tulema, kook pealt katsudes veidi vetruv tundub ja/või koogi keskele torgatud puutikk kuivaks jääb.

Lase paar minutit vormis jahtuda, siis kummuta vormist välja ja lase täielikult jahtuda. Määri keedis (ja marjad) jahtunud põhjade vahele, peale puista tuhksuhkrut.

  • Maisitärklis aitab kooki kohevamaks teha.
  • Traditsiooniliselt serveeritakse Victoria Sponge biskviitkooki nii, et kahe koogipõhja vahele määritakse (vaarika)moosi ning peale puistatakse tuhksuhkrut. Moodsamad variandid panevad kihtide vahele ka vahukoort ja marju.
  • Variatsioonid: kui soovid kooki suuremale seltskonnale, siis kasuta 21-23 cm koogivormi ning võta kõiki koguseid topelt. (Või võta 18 cm koogivorm ja kasuta kolme muna, teisi koguseid sarnaselt tõstes).

Pildi tegi Juta Kübarsepp

LISA KOMMENTAAR