180 g nisujahu (3 dl)
3 sl peenikest suhkrut
0.5 tl soola
125 g külma võid
1 muna
Täidis:200 g martsipani
0.5 sidruni riivitud koor
400 g kivideta kirsse (nt Härmavili)
3 suurt muna
250 g hapukoort
2 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
30 g mandlilaaste (ca 1 dl)
Valmista esmalt põhi. Sega köögikombainis või haki noaga jahu, suhkur, sool ja või puruseks. Lisa muna, sega ühtlaseks. Suru tainas võitatud 25 cm koogivormi põhjale ja külgedele. Pane 30 minutiks külmkappi.*
Riivi martsipan ja sidrunikoor, sega omavahel ning puista segu pirukapõhjale.
Laota peale kirsid. (Kui kasutad sügavkülmutatud kirsse, siis lase neil esmalt sulada ning kurna).
Klopi hapukoor muna ning vanillisuhkruga ühtlaseks, kalla ettevaatlikult kirssidele.
Kõige peale puista mandlilaastud.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni tainas on küps ning täidis hüübinud ning mandlikate kergelt kuldne.
Lase enne serveerimist jahtuda, siis on kergem kooki tükkideks lõigata.
Väga hea maitsega kook - tõsiselt mõnusa maitsega.
Tegin seda kooki õige pisut teistmoodi, aga tuli ka ülihea. Esiteks oli mul kooki palju vaja ja kahekordistasin koguse ja sellest tuli üks plaaditäis. Mul oli vaja ka lisada natuke rohkem jahu, et taigen võtaks õige konsistentsi. Plaati ei võitanud vaid panin küpsetuspaberi. Suur erinevus seisnes mul sisus- kuna kirsiaeg juba läbi, aga vaarikaid aias palju siis kasutasin neid. Mandlilaastud panin 10 min enne valmimist kuna kartsin, et äkki lähevad liiga pruuniks- nii said õrna pruunika jume kohati- laaste sai ka rohkem pandud- 100g. Hiljem kui kook jahtunud puistasin peale veel granaatõuna- et näeks suvisem/värskem välja. Kook sai väga hea ja mahlane.
Väga väga maitsev ja ilus kook.
Mitu dl on see jahukogus?
See on väga hea maitsega kook. Kõiki maitseid - martsipani, sidrunit ja kirssi on kenasti komponeeritud. Tegin suve jooksul kirsi-martsipanikooki vist oma viis korda. See juba on märk tasemest.
Minu uus absoluutne lemmik.
Kindlasti tuleks lasta koogil täiesti maha jahtuda enne söömist - maitse on palju parem!
mina ka tegin ja meeldis:)
Tuli väga maitsev ja kena kook. Ma valmistasin selle umbes nädal aega enne tähtsündmust ja hoidsin nädala sügavkülmas. Nii et sügavkülmutamist kannatas ka.
Mul kook alles ahjus, aga arvan, et tuleb ülimaitsev. Selline mure, et mismoodi te martsipani riivite, mul pole see mitte kunagi õnnestunud, martsipan on selleks liiga pehme ja kleepuv ju. Alati lõpetan ikkagi martsipani tükkideks lõikamisega või lihtsalt näpin väikseid koguseid koogi sisse.
Raili, hoia martsipani enne riivimist sügavkülmas, siis on selle riivimine palju hõlpsam. :)
Väga väga maitsev kook! Mulle, kui suurele magusasõbrale meeldib väga martsipani magusus samas sidrun hoiab ära liigse läägus ning annab huvitava nüansi. Eriti maitsev jahtunult! Kindlasti läheb kordamisele ning eelnevatele kommenteerijatele suur tänu- hea teada, et saab ka külmutada ning suurema koguse korral plaadil teha!
kas keegi on seda kooki teinud ka küpsisepõhjale? Digestive küpsistega?
Põhi on väga hea, seda retsepti kasutan kindlasti veel. Aga ma ei tea, mis jama mul nende täidistega on, see kippus jälle vedelaks jääma, kuigi pealt oli nagu omlett (maamunad, kollased). Põhja oleks pidanud läbi küpsetama enne ilmselt ikkagi. Mees riivis martsipani, siis mätsis seda põhjale ja siis küsis, et miks ta seda riivimata ei oleks võinud mätsida. Oleks võinud tõesti. Kummalisel kombel on aga eile küpsetatud koogist umbes pool veel järgi.
Kas seda kooki sobiks teha ka kirsikompotist? Või tuleks see liiga magus sel juhul?
Elina, jäta täidisesse suhkur panemata ja nõruta kirsid HÄSTI hoolikalt. Siis vast õnnestub!
Martsipani-kirsipirukas
Krõbeda põhjaga maitsev hapukoorekattega kirsikook, kus on peidus nii martsipani kui ka mandlilaaste. Kook on maitsvaim täiesti jahtunult, nii et küpseta aegsasti enne serveerimist.