Martsipani-kirsipirukas

Krõbeda põhjaga maitsev hapukoorekattega kirsikook, kus on peidus nii martsipani kui ka mandlilaaste. Kook on maitsvaim täiesti jahtunult, nii et küpseta aegsasti enne serveerimist.

Kogus
kümnele kuni kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

180 g nisujahu (3 dl)

3 sl peenikest suhkrut

0.5 tl soola

125 g külma võid

1 muna

Täidis:

200 g martsipani

0.5 sidruni riivitud koor

400 g kivideta kirsse (nt Härmavili)

3 suurt muna

250 g hapukoort

2 sl suhkrut

1 tl vanilliekstrakti

30 g mandlilaaste (ca 1 dl)

Valmistamine

Valmista esmalt põhi. Sega köögikombainis või haki noaga jahu, suhkur, sool ja või puruseks. Lisa muna, sega ühtlaseks. Suru tainas võitatud 25 cm koogivormi põhjale ja külgedele. Pane 30 minutiks külmkappi.*

Riivi martsipan ja sidrunikoor, sega omavahel ning puista segu pirukapõhjale.

Laota peale kirsid. (Kui kasutad sügavkülmutatud kirsse, siis lase neil esmalt sulada ning kurna).

Klopi hapukoor muna ning vanillisuhkruga ühtlaseks, kalla ettevaatlikult kirssidele.

Kõige peale puista mandlilaastud.

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni tainas on küps ning täidis hüübinud ning mandlikate kergelt kuldne.

Lase enne serveerimist jahtuda, siis on kergem kooki tükkideks lõigata.

Nipid ja soovitused:

  • Kui soovid, võid pirukapõhja 225-kraadises ahjus 10 minutit eelküpsetada, siis saab krõbedama põhja.

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Liina
postitatud 12.07.2009 10:26

Väga hea maitsega kook - tõsiselt mõnusa maitsega.

Silja
postitatud 29.07.2009 12:26

Tegin seda kooki õige pisut teistmoodi, aga tuli ka ülihea. Esiteks oli mul kooki palju vaja ja kahekordistasin koguse ja sellest tuli üks plaaditäis. Mul oli vaja ka lisada natuke rohkem jahu, et taigen võtaks õige konsistentsi. Plaati ei võitanud vaid panin küpsetuspaberi. Suur erinevus seisnes mul sisus- kuna kirsiaeg juba läbi, aga vaarikaid aias palju siis kasutasin neid. Mandlilaastud panin 10 min enne valmimist kuna kartsin, et äkki lähevad liiga pruuniks- nii said õrna pruunika jume kohati- laaste sai ka rohkem pandud- 100g. Hiljem kui kook jahtunud puistasin peale veel granaatõuna- et näeks suvisem/värskem välja. Kook sai väga hea ja mahlane.

Marju
postitatud 29.07.2009 21:41

Väga väga maitsev ja ilus kook.

Kooki
postitatud 05.08.2009 20:43

Mitu dl on see jahukogus?

Liinaliina
postitatud 08.09.2009 14:55

See on väga hea maitsega kook. Kõiki maitseid - martsipani, sidrunit ja kirssi on kenasti komponeeritud. Tegin suve jooksul kirsi-martsipanikooki vist oma viis korda. See juba on märk tasemest.

Inku
postitatud 01.04.2010 08:18

Minu uus absoluutne lemmik.

Katheriin
postitatud 10.05.2010 16:17

Kindlasti tuleks lasta koogil täiesti maha jahtuda enne söömist - maitse on palju parem!

elina
postitatud 27.01.2011 20:08

mina ka tegin ja meeldis:)

Spidur
postitatud 28.01.2011 14:27

Tuli väga maitsev ja kena kook. Ma valmistasin selle umbes nädal aega enne tähtsündmust ja hoidsin nädala sügavkülmas. Nii et sügavkülmutamist kannatas ka.

Raili
postitatud 27.07.2012 11:34

Mul kook alles ahjus, aga arvan, et tuleb ülimaitsev. Selline mure, et mismoodi te martsipani riivite, mul pole see mitte kunagi õnnestunud, martsipan on selleks liiga pehme ja kleepuv ju. Alati lõpetan ikkagi martsipani tükkideks lõikamisega või lihtsalt näpin väikseid koguseid koogi sisse.

Dee
postitatud 26.09.2012 11:09

Raili, hoia martsipani enne riivimist sügavkülmas, siis on selle riivimine palju hõlpsam. :)

Piret
postitatud 05.02.2014 09:32

Väga väga maitsev kook! Mulle, kui suurele magusasõbrale meeldib väga martsipani magusus samas sidrun hoiab ära liigse läägus ning annab huvitava nüansi. Eriti maitsev jahtunult! Kindlasti läheb kordamisele ning eelnevatele kommenteerijatele suur tänu- hea teada, et saab ka külmutada ning suurema koguse korral plaadil teha!

soiree
postitatud 03.01.2015 13:17

kas keegi on seda kooki teinud ka küpsisepõhjale? Digestive küpsistega?

PilleRiin
postitatud 29.07.2016 15:20

Põhi on väga hea, seda retsepti kasutan kindlasti veel. Aga ma ei tea, mis jama mul nende täidistega on, see kippus jälle vedelaks jääma, kuigi pealt oli nagu omlett (maamunad, kollased). Põhja oleks pidanud läbi küpsetama enne ilmselt ikkagi. Mees riivis martsipani, siis mätsis seda põhjale ja siis küsis, et miks ta seda riivimata ei oleks võinud mätsida. Oleks võinud tõesti. Kummalisel kombel on aga eile küpsetatud koogist umbes pool veel järgi.

Elina
postitatud 03.08.2016 12:34

Kas seda kooki sobiks teha ka kirsikompotist? Või tuleks see liiga magus sel juhul?

Pille
postitatud 03.08.2016 15:30

Elina, jäta täidisesse suhkur panemata ja nõruta kirsid HÄSTI hoolikalt. Siis vast õnnestub!