400 g rohelist sparglit
1 l kana- või köögiviljapuljongit
2 sl võid
2-3 šalottsibulat või 1 harilik sibul
200 g risotoriisi (nt Arborio)
60 ml kuiva valget veini
soola ja musta pipart
50 g riivitud parmesani
Pane puljong väikesesse potti ja kuumuta keemiseni, jäta tasasel tulel podisema. Kuumuta potis 1 sl võid, lisa hakitud sibul ja prae tasasel tulel mõned minutid. Lisa riis, kuumuta 1-2 minutit segades.
Sega juurde vein või sidrunimahl, kuumuta, kuni vein on imendunud ja aurustunud. Nüüd lisa 1-2 kulbitäit kuuma puljongit ning sega, kuni puljong on aurustunud. Siis lisa järgmised 1-2 kulbitäit, lase imenduda, siis jälle puljongit jne, kuni kogu puljong on imendunud ja riis mõnusalt pehme (õigemini al dente, ehk natuke peaks veel hamba all tunda olla). Selleks kulub umbes 20-25 minutit.
Riisi keetmise ajal valmista ette spargel. Koori sparglivarred köögiviljanoaga, täitsa alumine ots lõika paari mm paksuselt ära (need viska minema). Lõika õienupud ära ning seejärel lõika sparglid õhukesteks viiludeks. Viimase kulbitäie puljongiga lisa ka spargel ning jätka kuumutamist mõned minutid, kuni spargel on pehmenenud ja puljong imendunud. (Kui risoto liiga kuiv tundub, lisa kulbitäis kuuma vett.
Risoto peab olema pigem pehme pudrulaadne, mitte mingil juhul kuivapoolne!) Sega juurde riivitud juust, teine lusikatäis võid ning maitsesta soola-pipraga parajaks. Serveeri kohe!
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Sparglirisoto
Maitsev kevadine risoto rohelistest sparglitest. NB! Õige risoto on pigem vedelapoolne ja mitte kunagi kuiv!