5 dl tumedat õlut (nt Saku Pühadeporter)
50 g värsket pärmi
0.5 dl Dansukkeri heledat siirupit (80 g)
2 tl soola
150 g riivitud juustu
650 g nisujahu
2-3 tl Colemans'i vm sinepipulbrit
1 dl õli (75 g)
Lahusta pärm käesoojas õlles, siis sega juurde siirup. Lisa riivjuust ning osa jahust, sega ühtlaseks. Sõtku juurde ülejäänud jahu*, sool ja sinep. Viimasena sega juurde õli.
Kata tainas puhta köögirätikuga ning lase soojas kahekordseks kerkida.
Vormi kerkinud tainast kergelt jahusel laual kaks piklikku pätsi. Tõsta pätsid küpsetuspaberiga vooderdatud või võitatud leivavormi. Lase kaetult veel kerkida.
Küpseta 175-kraadise ahju keskmisel või alumisel siinil umbes 45 minutit.
Kui kasutada 3-liitriseid (30 cm) leivavorme, saad madalad pätsid; 2-liitristes (22 cm) keeksivormides saad üsna kõrged leivad).
Retsept kõlab ahvatlevalt....aga: mis on või kust saab Colemans'i sinepipulbrit. Ja on selle komponendi osa leivas väga oluline?
Ullike, Colemans' on Inglise sinepi pulber - võid kasutada ka muud sinepipulbrit või lisada teelusikatäie tavalist sinepit.
Täna hommikul tegin õlle-juustuleiba, maitsev aga mulle tundus tainas vedelavõitu, pätsikesi ei oleks küll saanud teha, ometi kaalusin jahu.
Maitsev oli!Ka mu üks poistest sõi ja kiitis heaks.
Väga hea leib! Tuleb kindlasti kordamisele. Sai ülima kiituse ka meesterahvalt :)
Tänud - Pille - aga kuna pärast küsimist ise maale kolisin, jäi vastus nägemata. See-eest leib sai tehtud, kiidetud ja ruttu otsa ka ning seda ilma igasuguse sinepita :):)
Nüüdseks olen teinud seda leiba juba loendamatu arv kordi, misteha, mehe lemmik. Parimaks õlleks tunnistaks ikkagi porteri, värv jääb tumedam ja maitse tummisem. Ja juustudest olen jäänud pehmemate juustude juurde. Olen asendanud 1-2 dl jahu graham jahuga ja ka linaseemeneid olen sisse pannud. Tavaliselt tuleb taigna konsistents üsna vedel, aga ikkagi pätsiks tehtav. Aga nagu välja tuli täna, on mu 0,25l mõõtekopsikutäis õlut vähem, kui pool pudelit (teen poole kogusega). Täna tegin siis õige koguse õllega ja tainas tõesti ainult lusikaga vormi tõstetav.
Väga maitsev!
Kas selle taignaga annaks ka muffinivormides ehk väikeseid kakke teha? Milline peaks siis olema aeg ja temperatuur?
Õlle-juustuleib
Sellele nisuleivale annavad maitset õlu, sinep ja riivitud juust. Kes soovib, võib õlle asemel kaljaga proovida. Maitselt meenutab veidi brittide Welsh Rarebit suupistet :)
Proovi näiteks Saku Pühade Porterit.