Biskviitkattega rabarbrikook liivatainapõhjal

Klassikaline kevadsuvine küpsetis. Kui kasutada ehtsaid maamune, jääb biskviitkate uskumatult tumekollane.

Vahendid küpsetamiseks ning laua katmiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses).

Kogus
keskmise suurusega ahjuplaaditäis
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Liivatainas:

150 g toasooja võid

100 g peeneteralist suhkrut

1 muna

250 g nisujahu

0.25 tl soola

0.5 tl küpsetuspulbrit

Või tee sohki:

500 g valmis liiva- või muretainast

Täidis:

500 g rabarbrit

85-175 g suhkrut (1-2 dl)

Biskviitkate:

4 suurt muna

4 sl suhkrut

4 sl nisujahu

Valmistamine

Valmista esmalt liivatainas. Kui Sul on köögikombain, siis pane kõik ained köögikombaini ning sega ühtlaseks. (Kui köögikombaini ei ole, siis vahusta toasoe või suhkruga, sega juurde muna ja alles seejärel sõelu juurde omavahel segatud kuivained.) Suru tainas pätsiks ning pane 30 minutiks külmkappi tahenema.

Siis rulli kergelt jahusel laual ahjuplaadi suuruseks ning tõsta koos küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Küpseta 175-kraadises ahjus 10 minutit, kuni põhi on kergelt jumekas.

Haki rabarbrid ning sega suhkruga. Puista liivatainapõhjale.

Biskviitkatte jaoks vahusta munad suhkruga hästi tugevaks, kohevaks ja heledaks vahuks. Sõelu juurde jahu ning sega ettevaatlikult ühtlaseks. Kalla koogile.

Küpseta 175-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni kook on läbi küpsenud ja biskviit pealt kaunilt kuldne.

Nipid ja soovitused:

  • Mina küpsetasin koogid ca 28x35 cm suuruses vormis. Kui küpsetad suuremal ahjuplaadil, siis võta katte jaoks mune rohkem (nt 6 muna, 6 sl suhkrut, 6 sl jahu).
  • Noori rabarbrivarsi pole koorida vaja! Mina panin täidisesse 1 dl suhkrut, aga mulle ei meeldi ka väga magusad koogid.
  • Kui Sul on korralik ja tugev mikser, siis võid munad tervenisti vahustada. Kui vispeldad käsitsi, siis vahusta munavalged ja -kollased eraldi tugevaks vahuks ja siis sega ettevaatlikult kokku.
LISA KOMMENTAAR

birgit
postitatud 18.05.2009 19:45

Ei ole ammu ise rabarbrikooki teinud. Väga hea ja klassikaline kook. Panin oma maitse järgi rohkem rabarbrit et kook oleks mahlakam. Ja soojale koogile sobis ideaalselt ka vaniljejäätis kõrvale. Proovige.

Kiki
postitatud 18.05.2009 21:45

Väga hea jäi, eelmise koogi peale ütles isa, et käib kah, selle peale, et vot see on õige rabarberikook ja kästi veel teha. Aga maamune tahaks ka õudsalt saada, kookidel oleks hulga ilusam väljanägemine.

Birgit
postitatud 19.05.2009 22:30

Meie kaubanduses on saada Linnu Talu kollased munad. Tallinnas näiteks hetkel Kaubamaja toidupoes. Ilusa kollase koogi saab :9

Pille @ Nami-nami
postitatud 20.05.2009 08:18

Birgit, kollased munad on need tõesti, aga taluga selle tavalises mõistes pole nendel munadel miskit pistmist ja kohe kindlasti pole need munad kollased seepärast, et need kanakesed kevadisel õuemurul rohelist rohtu söövad. Need vaesed kanad kasvavad kitsastes puurioludes ja pole kunagi värske õhu käes olnudki :( Nii et see pole päris see..

Aniitram
postitatud 24.05.2009 19:56

Kook tuli väga hea :) Kuigi rabarbrit sai veidi vähem, kui retseptis ette nähtud, aga rohkem polnud seda kuskilt võtta ka... Igajuhul soovitan rabarbrit pigem rohkem kui vähem panna, siis saab maitsvam.

Ann
postitatud 25.05.2009 17:02

Kui suur see plaat peaks umbes olema ?

koba
postitatud 25.05.2009 20:25

Täna tegin ja imekombel kukkus jube hästi välja! Lasin põhjal enne natuke ahjus küpseda, peale seda oli kook u 20 minutit ahjus. Rabarberit panin pisut rohkem, kui retseptis ja oleks võinud veel panna. Loodan, et järgmine kord olen sama tubli ;) Soovitan!

Evelyn
postitatud 03.05.2010 13:55

Küpsetage põhi enne rabarberi pealepanemist korralikult läbi, muidu võib nätske jääda (rabarber annab kõvasti mahla välja). Maitset see ei muuda, aga lõigata ja tõsta on keeruline. Kook ise on klassika:)

Kairit
postitatud 24.05.2010 15:49

Miljonite rabarberikookide hulgast parim retsept!

Heli
postitatud 02.05.2011 14:52

Superhea kook! Biskviidile panin 6-le munale 7spl-i jahu, et biskviit rabarberist tulenevast niiskusest kokku e vajuks. Rabarberile lisasin pisut küpsisepuru ja fariin ning tavalist suhkrut. Aga suur tänu nii hea retsepti eest.

Jelena
posted on 05.06.2017 08:25

Ma panin veel rabarberili kaneli ja natukene tärklist, vägä hea kook :)

Karolin
postitatud 25.05.2011 19:20

Polnud seda kooki aastaid teinud, täna võtsin selle ette - ja see on tõeline klassika, selline hea retro kook. :D Panin päris palju suhkrut, sest meeldivad just magusama rabarberikoogid ja kaneeli panin ka mõnuga. :)

Kadri
postitatud 28.05.2011 15:54

Kasutasin valmis tainast, lisasin ise tehtud biskviitkatte. Tulemus oli väga maitsev.

Laura Laanjärv
postitatud 02.06.2012 18:07

ahjupanni kattev kogus biskviiti sai 5 xl muna, 160g jahu ja 160g suhkrut.

alberta
postitatud 23.05.2013 12:58

laisk inimene võib põhja teha ka juubelitordijahust ja võist näpitud purust. Tavalist jahu ka natuke lisaks, muidu ehk liiga magus. Ja eelküpsetada muidugi. Suure plaadi peale läheb u 0,5pk pulbrit, u 175g võid ja 4 spl jahu (kui tundub liiga võine, siis võib jahu lisada). Ja katte jaoks läks mul 7-8 muna. Ma panen jahu suti vähem, et oleks õrnem. Ja osa biskviidist segan enne rabarberitega segamini. Aga raudselt on ka aegumatu klassika väga hea. Ma küll eelistan kui põhi on krõmps (seega küpsetuspulbrit ei kasuta) - nagu üks õige liivatainas olema peab (siinses retseptis pigem muretainas).

Kriibukraabu
postitatud 27.08.2013 13:23

Olen seda korra teinud, julgen öelda, et väga hea maitsega ja lihtne kook.

evar saul
postitatud 07.06.2014 15:47

nämmmm

eva
postitatud 15.05.2015 19:28

Poole jahukogusest võib asendada kartulijahuga (tärklisega), tuleb õrnem biskviit.

trallakas
postitatud 23.05.2015 18:55

Nami :) kaneel kuulub kindlalt minu koogi versiooni

Hexy
postitatud 31.05.2015 17:38

Tegin originaalretsepti järgi ja minu lapsele see väga maitses.

karin
postitatud 11.10.2015 19:54

Teen sellest gluteenivaba versiooni, sest lapsel on talumatus. Vahekorrad on samad nagu siin pakutud. Liivataigna põhja teen kaerajahuga. Biskviidile panen Shcär "Mix it" segu, sest see on tärkliselisem. Kook maitseb samuti nagu nisujahuga. Alati õnnestub ka :)

Hedi
postitatud 13.06.2016 22:38

Pakuks lausa 700 g rabarbrit. Tegin nii ja tundsin ise, et oleks võinud tsipa veel olla, aga sööjad jäid väga rahule.

Aksana Sinitsõna
postitatud 21.05.2017 21:31

Täna tehtud... õudsalt hea retsept :)

Tiia Kukk
postitatud 22.05.2017 08:42

Juba valmis väga hea tuli!

Sonera
postitatud 05.07.2017 16:11

Viis eile keele alla :) Täna läheb kordamisele ! Plaadi suurus on mul ka 28x35 ja retsept on supersobiv just sellele plaadile.

....
postitatud 07.06.2018 16:53

Tegin ka täna seda kooki ja olen täitsa õnnetu kohe - kook jõudis koos biskviitkattega olla ahjus mõned minutid, kui tundsin kahtlast lõhna - kook oli pealt juba täiesti tumepruun (mõne minuti pärast oleks päris kõrbenud juba olnud). Panin fooliumi peale ja hoidsin ahjus kokku 30min,põhi kõrbes ära :( kook on hädapärast söödav st ära visata ei tahtnud. Maitselt oli ka mitte kõrbenud osa väga hea ja tahaks kindlasti uuesti teha, aga ei tea kuidas, et enam nii ei juhtuks :(

.....
posted on 07.06.2018 16:54

Pilt ks :(

Pille
posted on 01.07.2018 08:06

Kulla küpsetaja, siis saab olla ahi ainult Sinu ahjust. Kui ahi oleks ka tegelikult 175 kraadi soe (pöördõhuga ahju puhul kasuta ca 20 kraadi jahedamat temperatuuri, ca 155), ei saa ükski biskviit minutitega ära kõrbeda, see on liiga madal temperatuur selleks. Ahjud valetavad tihti, kasuta kontrolltermomeetrit oma ahju paremini tundmaõppimiseks!

....
postitatud 31.05.2019 12:14

Olen viimase kõrbenud koogi omanik :) võtsin uuesti julguse kokku ja proovisin kooki veelkord teha - seekord võin endaga peaaegu rahule jääda :) :) rabarberit vast ainult lisaks veidi rohkem järgmine kord :)

Anneli
postitatud 03.06.2019 11:01

Panin täidisesse 150g suhkrut, jäi hapu. Suhkrut peaks ilmselt ka katesse rohkem panema, väga hapu kook tuli kahjuks.

Timo Martin
postitatud 24.05.2020 17:04

Perele väga meeldib!