Nõgeserisoto

Maitsev kevadine risoto noorte nõgeselehtedega, mille retsept on mugandatud Thredahlia toidublogist, kes omakorda lähtus Giorgio Locatelli retseptist. Nõgesemaitse on täitsa olemas, aga kui nõgesepelguritele seda mitte mainida, siis söövad nad kindlasti meelsasti :)

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 peotäit noori nõgeselehti

2 l köögiviljapuljongit

100 g võid

1 hakitud sibul

400 g risotoriisi (vialone nano vm)

1.25 dl kuiva valget veini

soola ja musta pipart

100 g peenelt riivitud parmesani vm kõvemat juustu

Valmistamine

Kalla nõgeselehtedele keev vesi ja lase paar minutit seista. Siis loputa külma vee all, nõruta hoolega ja haki nõgeselehed peeneks.

Kuumuta köögiviljapuljong keemiseni, siis alanda kuumust ja jäta pliidile kergelt podisema. 

Kuumuta suures paksupõhjalises potis 50 g võid, lisa hakitud sibul ning prae tasasel tulel aeg-ajalt segades umbes 5 minutit, kuni sibul hakkab pehmenema ja muutub klaasjaks.

Lisa risotoriis, sega läbi, nii et kõik riisiterad oleksid kenasti läikivad ja läbi kuumenenud. Sega juurde valge vein ning lase aurustuda.

Nüüd lisa paar kulbitäit kuuma köögiviljapuljongit ning sega, kuni puljong on imendunud. Jätka puljongi lisamist samal moel - kulbitäis-kaks puljongit, siis oota ja sega, kuni see on riisi sisse imenunud, alles siis lisa järgmine kulbitäis puljongit.

Umbes 10 minuti pärast sega juurde hakitud nõgeselehed.

Risoto on valmis, kui riisiterad on al dente, st pehmed, ent siiski hamba all veel tunda. Õige risoto ei ole kunagi kuiv, pigem selline niiskemapoolne, nagu fotol näha.

Tõsta pott tulelt, klopi juurde ülejäänud või ning enamus riivitud parmesanist. Maitsesta vajadusel soolaga.

Serveerimisel puista peale riivitud juustu ning maitsesta otse pipraveskist jahvatatud musta pipraga.

Vt ka Thredahlia risotopostitust.

LISA KOMMENTAAR

Frieda
postitatud 13.05.2009 09:07

Väga maitsev oli, päris tõsiselt üks parimaid risotosid.

Mann
postitatud 11.04.2010 17:14

Puljongi keetsin juurikatest ja kuna seal porgand sees oli, siis hakkisin selle risotto sisse peeneks, et nigust pisike värvilaik oleks juures. Muu puhas klassika. Lõpus võid ja parmesani sisse segades tuli juba täitsa zen tunne peale. See mõnus kreemine konsistenst on lauslill silmale kaeda. Mekkis mõnus. Nüüd veel soov naadiga variant mõni päev teha. Klaasikese jaheda valge veinikesega mõnus pühapäevalõunane amps.

hexy
postitatud 21.04.2010 15:33

mulle maitses

zoozi
postitatud 20.05.2010 17:22

Maitsev.Ka lapsed sõid.Ma muidugi ei öelnud ka ,et nõgesed sees:)