350 g muretainast
300 g punaseid sõstraid
3 dl suhkrut
0.5 tl kaneeli
6 tk munavalget
Suru muretainas 25 cm läbimõõduga koogivormi, äärista tainaservad fooliumiga. Torgi põhi kahvliga auguliseks ja eelküpseta 180-kraadises ahjus 10 minutit, kuni põhi on kuldkollane. Võta ahjust välja, eemalda foolium ja lase jahtuda.
Kui kasutad külmutet marju, siis sulata ja kurna need hoolega.
Vahusta munavalged 2/3 suhkru ja kaneeliga tugevaks vahuks. Sega juurde ülejäänud suhkur.
Sega pool munavalgevahust punaste sõstardega ja tõsta eelküpsetatud muretainapõhjale.
Tõsta peale ülejäänud munavalgevaht.
Küpseta 160-kraadises ahjus 50-60 minutit, kui kuni beseekiht on pealt kuiv ja krõbe.
Lase koogil enne serveerimist täielikult jahtuda.
Retsept on mugandatud MARU kokaraamatust "Maru maitsev maailm: aasta helelillas köögis". Sõnastust kõvasti kohandatud, Maru kirjastiili jaoks vaata ikka originaalallikat.
Juuresolevad fotod tegi kasutaja BERIT.
Tuli maitsev. Põhja laanetasin ise mingit moodi kokku, küpsetasin veidi eelnevalt ja kõik vajus nässu ja mul läks tuju täitsa ära aga mul polnud aega uut ka teha, kuid pärast torti süües ütles siis isa, et põhi pidavat seekord eriti hea olema :)
Kuigi juhtus nii, et kõiki soovitusi ei järginud (fooliumiga servi ei vooderdanud, suhkru lisasin ühes jaos ja jahtumist oodata ei mallanud), oli kook nauditav. Muidu kookide suhtes ükskõiksed rüblikud tellisid teise tüki veel. Üks kiitis eriti põhja, teine krõbedat koorikut ja kolmas marju.
Väga hea kook. Lihtne teha ja tulemus on uskumatult hea. Kaneeli panin rohkem ja ahjus lasin koogil kauem olla, aga natuke madalamal temperatuuril. Tulemus oli imeline, pealt kõva ja krõbe, seest sõstardega pehme ja kreemine. Kindlasti teen seda kooki veel.
Punasesõstratort
Beseekattega ja muretainapõhjaga sõstratort.