4 kg kaaluv kalkun
125 g toasooja võid
1 sidruni riivitud koor
1 purustatud küüslauguküüs soovi korral
soola ja purustatud musta pipart
3 suurt kooritud ja poolitatud sibulat
Patsuta kalkun köögipaberiga kuivaks.
Sega toasoe või sidrunikoore ja küüslauguga, maitsesta soola-pipraga. Suru sõrmed ettevaatlikult kalkuninaha alla ja määri sidrunimaitselist võid mõlemale kalkunirinnale (naha alla siis).
Lõika kollase kooreosata sidrun neljaks ja pista kalkuni kõhuõõnsusesse. Hõõru kalkun oliiviõliga sisse, puista peale meresoola.
Lõika sibulad pooleks, aseta suurele ahjupannile. Tõsta ettevalmistatud kalkun sibulatest "ahjurestile". Kata ahjupann korralikult fooliumiga, nii et kalkun oleks kaetud.
Küpseta kalkun 180-kraadises ahjus, arvestades 25 minutit iga kalkunikilo kohta (ehk siis 1 tund ja 40 minutit 4-kilose linnu puhul).
Võta kalkun koos ahjupanniga ahjust välja, tõsta kuumust. Eemalda ahjupannilt foolium ning küpseta kalkunit nüüd juba 220-kraadises veel 30 minutit, kuni kalkun on kaunilt kuldne.
(Küpsuse kontrollimiseks torka peenike varras kalkunikintsu kõige paksemasse ossa. Sealt väljanirisev vedelik peaks olema täiesti selge, mitte roosakas-verine).
Kata valmis kalkun uuesti kergelt fooliumiga ja lase enne lahtilõikamist 30-60 minutit "puhata".
Retsept on briti ajakirjast Olive (December 2007, Roast turkey)
Lihtne kalkunipraad
Üks lihtne kalkuniprae valmistamise viise. Võta kalkun vähemalt 2 tundi enne ahjupanekut tuppa soojenema.