1 kg kvaliteetseid tomateid - küpseid, ent kõvu
vett
soola ja musta pipart
kimp värsket aed-harakputke (ainult lehti)
kimp värsket estragoni (ainult lehti)
väike kimp värsket basiilikut (ainult lehti)
1 sl kvaliteetset punast veiniäädikat
1.25 dl külmpressitud oliiviõli
Pane suur potitäis vett keema. Tee tomatitesse väike ristlõige terava noaga. Pane tomatid keevasse vette umbes 15 sekundiks, kuni tomatinahk on sisselõike juurest keerdu tõmmanud, siis eemalda vahukulbiga. Lase jahtuda, siis koori.
Lõika tomatid pooleks, eemalda lusika abil seemned (need võid ära visata) ja lõika viljaliha peenikesteks ribadeks.
Pane tomatiribad kaussi, maitsesta soola ja pipraga. Haki ürdid peeneks ning lisa tomatitele. Lisa veiniäädikas, sega, siis sega juurde oliiviõli.
Kasuta 1-2 tunni jooksul!
Retsept on Skye Gyngelli raamatust "My favourite ingredients" (Sauce vierge)
Sauce vierge
Sauce vierge on klassikaline prantsuse tomativinegrett, mis koosneb tomatitest, heast oliiviõlist, estragonist, basiilikust ja harakputkest. Värske ja puhta maitsega kaste segatakse kokku vahetult enne serveerimist.
Sobib hästi erinevate grillitud kaladega, eriti lõhe ja värskete rasvaste sardiinidega. Aga proovida võib ka grillitud veise ja lambalihaga.