Avgolemono supp

Üks kreeka populaarsemaid suppe on Soupa Avolemono. Tegemist on siis sidrunimaitselise kerge munasupiga. Supipõhjaks võib olla lambaliha-, kana- või kalapuljong. Siin on kanapuljongiga variant.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

2 l kana-, lamba- või kalapuljongit

1,25 dl keetmata (arborio) riisi või orzo makarone või vermišelli niitnuudleid

4 muna

5 sl ehk 0,75 dl värskelt pressitud sidrunimahla

soola ja musta pipart

Valmistamine

Pane riis või orzo* ja puljong suurde potti ning kuumuta tugeval tulel keemiseni. Alanda kuumust ning keeda tasasel tulel umbes 12 minutit, kuni orzo/riis on just pehme.

Klopi munad keskmise suurusega kausis kergelt vahule. Klopi juurde sidrunimahl.

Seejärel klopi peene nirena juurde kruusitäis kuuma puljongit.

Võta pott tulelt, klopi kuuma puljongi sisse muna-sidruni-puljongi isegu.

Maitsesta soolaga ja serveeri kohe. Valmis supile jahvata veskist musta pipart peale.

Nipid ja soovitused:

  • On oluline, et suppi pärast muna-sidruni segu lisamist uuesti keema ei lastaks, sest siis läheb munamass tükki.
  • Gluteenivaba versiooni jaoks kasuta riisi. 
  • Garneeringuks võib musta pipra asemel kasutada valget pipart, Cayenne'i pipart, riivitud muskaatpähklit.
  • Garneeringuks võib kasutada ka ürte - nt salveid, münti, tilli või peterselli.
  • Soovi korral võib suppi toitvamaks teha, lisades puljongi kuumutamise alguses peenelt tükeldatud kanaliha või frikadelle.

Variatsioonid:

  • Orzo on riisikujuline pastatoode ('terad' on umbes piiniaseemnete suurused). Orzo või riisi asemel võib kasutada mõnda muud väikest pastatoodet - nt vermišellinuudleid (aga pea meeles, et vermišellid keevad pehmeks palju kiiremini, kui riis).

Retsept on Susana Hoffmani raamatust "The Olive and the Caper: Adventures in Greek Cooking"

LISA KOMMENTAAR

Tiina
postitatud 10.12.2008 22:26

See on tõesti maitsev supp! Aga mulle meeldib riisi asemel munanuudleid kasutada ja peterselli ka lisada.