25 g võid
1 sl õli
400 g šampinjone või kitsemampleid või muid mahedamaitselisi seeni
1 sl värskeid tüümianilehti
500-600 g pärmi- lehttainast
200 g Taleggio juustu
1 lahtiklopitud muna
Kuumuta suurel pannil või ja õli. Lisa tükeldatud ja puhastatud seened ning prae keskmisel kuumusel, kuni seentest eralduv vedelik on peaaegu aurustunud.
Lisa hakitud küüslauk ja tüümianilehed, maitsesta soola ja pipraga ning prae veel 2 minutit, seeni aeg-ajalt segades. Jahuta.
Rulli lehttainas umbes 30 x 50 cm ristkülikuks. Tõsta veidi jahtunud seenesegu ühele tainapoolele, jättes servad umbes 1 cm ulatuses vabaks. Tõsta peale viilutatud Taleggio juust.
Määri tainaservad munaga ning keera teine tainapool täidise peale. Suru servad kahvliga tugevasti kinni, siis tee noaga piruka peale kerged siksakid ja paar tillukest õhuauku.
Pintselda pirukas pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta 220kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni pirukas on pealt kuldne.
Retsept on üsna tugevasti adapteeritud briti ajakirjas Delicious ilmunud retseptist "Taleggio and mushroom pastry melt".
mmmm....kui hea see oli. Taleggio juust sarnanes meie Pikantse juustuga, nii et võib sellega asendada.
Kasutasin kukeseeni ja Taleggio juustu, venitasin tainast ja sain ilusa struudlikujulise küpsetise. Tüümian-küüslauk-kukeseen sai minu jaoks väga maitsvaks koosluseks kokku. Käesoleval seenehooajal soovitan proovida!
Lehttainapirukas Taleggio juustu ja metsaseentega
Taleggio on hästisulav itaalia lehmapiimajuust. Mina kasutasin piruka tegemisel kitsemampleid, ent sobivad ka muud mahedad metsaseened või isegi šampinjonid.