Õlles hautatud härjasaba

Aeglaselt hautatud härjasaba tumeda õllekastmega sobib ideaalselt külmadeks ja pimedadeks õhtuteks.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

2 kg härja-, veise- või lehmasaba

3.3 dl tumedat laager- õlut

1 l kvaliteetset liha- puljongit

2 tk sibulat

1 tk porgandit

0.5 tk pastinaaki

2 tk varssellerit

2 oksa tüümiani e. aed-liivateed

2 tk loorberilehte

1 tl valget pipart (terveid)

2 sl suhkrut

2 tl soola

50 g võid

Valmistamine

Loputa härjasabad jooksva vee all. Pane härjasabad külma õlle-puljongiseguga potti, kuumuta keemiseni ning eemalda pinnale tekkinud vaht. Keeda tasasel tulel 3 tundi.
Pese ja tükelda sibul ja juurviljad, rösti pannil ümberringi kergelt läbi.
Lisa röstitud aedviljad ja maitseained ning hauta veel tund aega. Härjasabad on küpsed, kui liha luudelt kergesti eraldub. Tõsta lihatükid leeme seest välja.
Kurna leem.
Kuumuta praepannil või, prae härjasabasid 10 minutit tasasel tulel neid pidevalt kurnatud lihaleemega pintseldades. Lõpus lisa kastmele veel mõned väikesed võitükid.
Serveeri odratangu-kõrvitsa-seene hautisega.

Soome retsept (Juomanlaskija 2005, Jyrki Sukula lupaa: Nämä herkut syntyvät kotona, Haudutettua häränhäntää). Jyrki Sukula kasutas tšehhide Velkopopovicky Kozelia õlut. (Sabapilt © Nami-Nami, valmis rooga pildistas ZOOZI)
LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 08.12.2009 07:50

Mees kiitis taevani.Liha jäi hästi mahlane jakaste oli selline magusam.Mõnus.

zoozi
postitatud 08.12.2009 10:08

Unustasin esteks lisada,et kasutasin ka tšehhide Velkopopovicky Kozelia õlut.Sain Prismast:)

Kersten @urbanjane.co
postitatud 11.12.2015 07:17

Väga maitsev sai! Esimest korda proovisin härjasaba teha ja kohe õnnestus. Tegin šokolaadiporteriga. Aitäh retsepti eest.