24 väikest rooskapsast
1 sl oliiviõli + veel veidi
soola ja musta pipart
1 dl riivitud juustu -
näiteks Gouda't või parmesani
Lõika rooskapsastel varrepoolne ots ära, samuti eemalda inetud välimised lehed. Lõika pikuti pooleks ja määri lõikepind kergelt oliiviõliga.
Kuumuta supilusikatäis oliiviõli suurel praepannil mõõdukal tulel. Aseta poolitatud rooskapsad pannile, lõikepind allpool. Puista peale veidi soola, kata pann kaanega ning prae tasasel tulel umbes 5 minutit, kuni rooskapsad on alt hästi kergelt pruunikad. (Proovi ühte rooskapsast, kontrollimaks, et see on läbinisti küps. Kui mitte, siis kuumuta veel paar minutit kaane all).
Kui rooskapsad on küpsed, siis eemalda pannilt kaas, tõsta kuumust ning prae, kuni lõikepind on kuldpruun ja karamellistunud. Keera aeg-ajalt ringi, et rooskapsad ka teiselt poolt veidi värvi saaks.
Maitsesta soola ja pipraga, puista peale riivitud juustu.
Serveeri kohe.
Retsept on Heidi Swansoni raamatust "Super Natural Cooking". Pildi tegi ÜLLEKAS.
Kuldsed ja juustused rooskapsad
Kõige maitsvam jääb roog siis, kui kasutada võimalikult väikeseid ja tihedaid rooskapsaid - need küpsevad paremini läbi. Juustuks sobib nii soolane Parmesan kui ka (suitsutatud) Gouda - esimest soovitab autor soojema, viimast külmema ilma puhul.