Pissaladière e. prantsuse sibula-oliivipirukas

Pissaladière on prantsuse pirukas, millele annavad maitset sibul, oliivid ja anšoovised. Lõuna-Prantsusmaal on pissaladière populaarne lõunasöök.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

6 sl oliiviõli + pintseldamiseks

25 g võid

kimp tüümiani e. aed-liivateed

1.75 kg õhukeselt viilutatud sibulat

meresoola

purustatud musta pipart

25 g värsket pärmi

1 tl suhkrut

1.2 dl käesooja vett

250 g tugevat nisujahu

meresoola

12 tk anšoovisefileed

musti oliive

Valmistamine

Kuumuta potis tasasel tulel 2 sl oliiviõli ja kogu või. Lisa pooled tüümianilehed ning hästi õhukeselt viilutatud sibulad. Kuumuta madalal tulel tund aega, aeg-ajalt segades, kuni sibulad on karamellistunud, aga mitte pruunistunud. Maitsesta ja lase jahtuda.

Hõõru pärm vähese suhkruga vedelaks. Lisa käesoe vesi. Sega suures kausis jahu ja sool, lisa pärmisegu ning 4 sl oliiviõli. Sega, kuni saad ühtlase taina. Siis kummuta tainas jahusele lauale ning sõtku 10 minutit, kuni saad pehme ja sileda taina. Pane tainas kergelt õlitatud kaussi, kata pealt puhta rätiga ning lase soojas kohas umbes tund aega kahekordseks kerkida.

Sõtku tainas uuesti läbi ning rulli jahusel laual 30x25 cm ristkülikuks. Tõsta õlitatud ahjuplaadile ja pintselda tainas pealt õliga. Kata pirukas pealt karamellistatud sibulatega.

Lõika anšoovised pikuti pooleks, laota risti-rästi üle piruka. Aseta oliivid pirukale ning puista peale ülejäänud tüümianilehed.

Lase soojas kohas veel 30 minutit kerkida.

Küpseta 220kraadises ahjus 20-25 minutit.

Serveeri soojalt koos rohelise salatiga või väikeste tükkidena suupistelaual.

Loe veel:

Retsept on pärit Joanne Harrise & Fran Warde raamatust "The French Kitchen: A Cookbook". Lihtsustatud ehk pärmi-lehttainaga versioon ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed (4/2020), pildi tegi Juta Kübarsepp. 

LISA KOMMENTAAR

Frieda
postitatud 15.09.2008 14:09

Soojalt klaasi veini kõrvale väga maitsev.