6.5 dl kreeka pähkleid (puhastatud tuumi)
7.5 dl tuhksuhkrut
1.75 dl kakaopulbrit
0.5 tl soola
4 suurt toasooja muna -
vaja on ainult munavalgeid!
1 tl naturaalset vanilliekstrakti
Laota kreeka pähklid ahjuplaadile ning rösti 180kraadises ahjus 9-10 minutit, kuni pähklid on kuldsed ja aromaatsed. Lase veidi jahtuda, siis haki pähklid lõikelaual noaga kergelt väiksemaks.
Alanda ahju temperatuuri 160 kraadini.
Sega suures kausis tuhksuhkur, kakaopulber, sool ja hakitud pähklid. Sega juurde munavalged ning vanilliekstrakt, segades vaid nii palju, et tainas on niiske (kui liiga palju segad, tulevad küpsised kõvad!)
Tõsta tainas lusikatäite kaupa küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile (vajadusel kahes jaos), jättes tainaportsude vahele piisavalt ruumi, kuna küpsised vajuvad küpsedes laiali.
Küpseta 160 kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni küpsised on pealt läikivad ja servadest kuivanud.
Lase metallrestil jahtuda.
Küpsised säilivad kinnises karbis kuni 3 päeva.
Retsept on pärit SmittenKitcheni blogist. Pildi tegi ÜLLEKAS.
Kerge teha ja väga maitsev Küpsetasin paar minutit kauem, sest tahtsin krõbedamat tulemust ja lisaks kreeka pähklitele sai kasutatud ka natuke mandleid, sest kreeka pähklid said lihtsalt otsa, aga kõik see tulemust ei rikkunud ja meie peres jäid kõik vääägagi rahule. Plaanin juba uue laari tegemist ;)
Ma olen neid nüüd päris mitmeid kordi teinud ja katsetanud erineva küpsetamisajaga ja ma pean ütlema, et mulle meeldivad natu kauem (ca 3-5 min lisaks) ahjus olnud küpsised rohkem. Siis on seda krõbedat nagu rohkem ja küpsis ise pole nii pehme nagu retseptis toodud ajaga valmistades. Korra suutsin küpsised ka päris ära kuivatada (lisasin vist 8 minutit). Enda lemmikuks ma seda varianti ei loe. Küll krõbistas laps neid eriti hoolega. Ehk igaüks vaadaku küpsiste pealt, kas võtta ahjust välja või lasta neil natuke veel kuumust saada. Ja eks see muidugi sõltu ahjust ka.
Ma panin 4 dl pähkleid, milleks on 200g. Suhkurt panin ka natuke vähem (retseptis antud kogus peaks terve pakk olema). Unustasin ahju 150 c peale ja sellepärast hoidsin ahjus 7 minutit kauem. Üle aja küll ei soovita hoida kuna jahuga läheks krõbedaks, aga munavalgega lihtsalt nätskeks ja jääb hammaste külge kinni. Pigem olgu pehmemad.
Pähkli-kakaoküpsised
Jahuvabad lihtsad küpsised - servadest krõbedad, keskelt pehmed.