Õhuline ja kergelt karamelline šokolaadikreem

Soolane karamell e. 'salted butter caramel' on viimase paari aasta jooksul maiustustemaailmas väga populaarne kombinatsioon olnud. Siin on need ühendatud piimašokolaadivahuga.

Hästi magus ja kergelt soolaka mekiga magustoit sobib hästi sõbrapäevaks või piduliku eine lõpetuseks.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
30 minutit + 6 tundi jahtumist
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

1.25 dl suhkrut

3 sl vett

2 dl 35% rõõska koort

2.5 sl e. 35 g võid

korralik näputäis meresoolahelbeid

200 g piimašokolaadi

3 suurt muna

Valmistamine

Sega väiksemas potis suhkur ja vesi ning kuumuta keskmisel tulel. Ära sega (see ajab suhkru tükki)! Kui suhkur karamelluma hakkab, siis keera potti aeg-ajalt, et suhkur ühtlaselt jaotuks. Alles siis, kui suhkur on täielikult sulanud ja karamell kergelt värvuma hakkab, võib karamelli tasakesi segada.

Kui karamell on tumepruun, siis tõsta pott tulelt ja sega juurde esmalt toasoe või väikeste tükikestena ning seejärel toasoe rõõsk koor. Maitsesta meresoolaga.

Lisa väikesteks tükkideks murtud piimašokolaad ning sega tasakesi, kuni šokolaad on sulanud. Sega ükshaaval juurde munakollased.

Vahusta munavalged tugevaks läikivaks vahuks. Sega esmalt umbes kolmandik munavalgevahust šokolaadikreemi hulka, et segu pehmendada, siis sega õrnalt juurde ülejäänud munavalgevaht.

Kalla vaht ettevaatlikult kuue magustoidupokaali või -nõu sisse. Kata pokaalid toidukilega ning pane vähemalt kuueks tunniks külmkappi tahenema.

Serveerimisel võid kaunistada värskete marjadega.

Retsept on pärit Foodbeami toidublogist, koguseid veidi kohendatud (Salted Caramel and Milk Chocolate Mousse).

LISA KOMMENTAAR

Sirliiz
postitatud 03.03.2008 21:48

Väärt maius, kui tekib isu millegi erilise ja magusa järele. Soolaga eriti eksperimenteerida ei julgenud ja lisasin vaid õige veidikene. Üle ühe portsjoni seda korraga süüa ei saa, aga vähemalt on kahele inimesele kolmeks päevaks magustoit kindlustatud.

Kait
postitatud 05.03.2008 10:40

on see kindel, et suhkur karamellistub, kui see on veega segatud? Tundub nii ahvatlev magustoit, aga kipun alati suure kaarega mööda käima neist roogadest, kuhu muna kuumutamata kujul sisse jääb :S

Pille @ Nami-nami
postitatud 05.03.2008 11:08

Kait - karamellistub küll :) See veekogus on nii väike, aitab esialgset kõrbemist vältida. Mina eelistan ka šokolaadivahte, kus kuumutamata muna sisse ei käi. Aga no see on maitsev! Ja tasub soolaga eksperimenteerida küll (Sirliiz!!), sest sool annab karamellile väga hea maitsenüansi. Ise kasutan magusroogades Maldoni meresoola (Eestis ka saadaval), see on selline maitsev sool, et söö või niisama :)

Kairit
postitatud 29.12.2013 13:11

Ma ei tea, mis ma valesti tegin, aga segasin mis ma segasin ikka jäi munavalge tükki.