400-500 g magusat muretainast
10-12 aprikoosi
1 dl nisujahu
1 dl suhkrut
1 dl MEIRA jahvatatud mandleid
määrimiseks muna
Rulli liivatainas* nii laiaks kettaks, et see ulatus umbes 5 cm üle koogivormi serva. Tõsta vormi.
Lõika aprikoosid pooleks, eemalda seemned.
Sega jahu, suhkur ja jahvatatud mandlid omavahel. Kata koogivormi põhi (s.t. vormis olev tainas) ühtlase purukihiga.
Laota peale aprikoosid, lõikepind allpool. Laota kõigepealt 1 kiht aprikoose, siis veidi väiksem teine kiht aprikoose ja keskele võid soovi korral lausa 3 kihti laduda.
Keera tainaservad aprikoosidele, voltides seda vajadusel. Pintselda pealt munaga, puista üle suhkruga.
Küpseta 200kraadises ahjus, kuni pirukas on pealt kuldne ja aprikoosid on pehmed.
Lase veidi jahtuda, serveeri jäätisega.
Teistmoodi huvitava välimusega kook ja aprikooside alla tekkis mönus mandlitäidise kiht, väga hea! Retseptis kypsetamise aega pole antud, mul ununes last magama pannes tunniks ajaks ahju, mis oli muidugi liiga kaua, pidin körbenud aprikoosinahad pealt ära korjama, kuid aprikoosid olidki mönusalt väga kypsenud ja kölbas kenasti kylalistele pakkuda, kiideti.
Kasutasin pärmi-lehttainast, aga kindel see, et liivatainaga oleks hoopis teine tera. Mandlisegust tuleb mõnus kiht ja küpsetasin u 15-20 minutit.
Poes oli nii ilusaid aprikoose müügil, et tegin tänase õhtusöögi menüü ümber (pidin kirsikooki tegema, tegin hoopis seda aprikoosipirukat). Kasutasin siin viidatud liivataina retsepti ja kuna aprikoosid olid suured, siis piirdusin kahe kihiga.
Prantsuse aprikoosikook mandlitega
Seda aprikoosikooki võib valmistada nii vormis kui ka lihtsalt ahjuplaadi peal. Nn 'free-form' pirukad on mujal maailmas päris populaarsed. Mina kasutasin koogiküpsetamisel Prantsusmaalt pärit Bergeroni aprikoose - need on mõnusalt happelised ning imeilusa värviga.