Cock-a-leekie supp ehk šotlaste kana-porrusupp

Šotlaste kuulsa cock-a-leekie supis on lisaks linnulihale ja porrule ka kuivatatud musti ploome, mis annavad supile kergelt magusa maitse. Sobib nii eelroaks pidulikumal šoti õhtusöögil kui ka argiõhtuks.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 terve kana (u 1,5 kg)

3-4 suurt porrut

20 tera musta pipart

1 loorberileht

2 l vett

soovi korral peotäis riisi

20 kivideta kuivatatud ploomi

värsket hakitud peterselli

Valmistamine

Aseta kana suurde potti. 

Lõika porrud pikuti pooleks, pese hoolega. Lõika porru rohelised osad tükkideks ja lisa potti. Lisa pipraterad, loorberileht ja veidi soola ning vesi. 

Kuumuta aeglaselt keemiseni, koori pinnale kerkinud vaht! Kata pott kaanega ning keeda tasasel tulel 1,5-2 tundi, kuni kana on küps. Tõsta pott tulelt, lase supil jahtuda. 

Võta kana potist välja. Eemalda kanaliha luudelt, vajadusel lõika väiksemateks tükkideks. 

Kurna supp läbi sõela teise potti või eemalda porrud vahukulbiga. Viska keedetud porrurohelised ära. 

Lisa puljongile riis (kui kasutad), hakitud porrude valged osad, kanaliha ning kuivatatud ploomid (soovi korral lõika ploomid ribadeks). Keeda umbes 10 minutit. 

Maitsesta soola ja pipraga, serveerimisel puista supile ohtralt hakitud peterselli. 

Nipid ja soovitused:

  • Christopher Trotteri raamatus "Scottish Cookery" on lisatud supile veel ka "nelgisibulat" (ehk kooritud sibulat, kuhu on nelgid sisse torgatud), tüümiani ja peterselli. Tema riisi ei kasuta. 

Loe veel:

Retsept ilmus ka ajakirja Kodu & Aed 2013. a. jaanuarinumbris, pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR