Karulaugupesto

Tõeliselt hea kodumaine kraam, mis sest, et vormilt itaaliapärane. Muide - pesto on väga maitsev ka ilma juustuta, aga siis on see lihtsalt karulaugu-õlikaste :)

Vahendid kokkamiseks ning lauakatmiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses). Mõistliku hinnaga pähkleid ja seemneid leiate Germundi veebipoest. 

Kogus
2 dl
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
15 minutit
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

100 g karulauku

50 g röstitud piinia- või seedermänniseemneid või mandleid

5-7 sl külmpressitud oliiviõli

50 g riivitud parmesani või muud kõvemat juustu

soola

Valmistamine

Pese karulauk ning kuivata hoolega. Lõika väiksemateks tükkideks. Pane hakitud karulauk, röstitud piiniaseemned või mandlid* ja 4-5 sl õli saumikseri anumasse ning püreesta. Lisa vähehaaval ülejäänud õli (õli kogust sõltub sellest, kui paksu/vedelat pestot soovid).

Lisa riivitud juust ning maitsesta soolaga.

Pesto säilib kinnises nõus külmkapis umbes nädal aega.

* Piiniaseemnete või mandlite röstimiseks kuumuta neid kuumal kuival pannil paar-kolm minutit, kuni need on kuldsed ja aromaatsed. Jahuta enne pestole lisamist!

Kui soovid pestot kauem (kuni mõni nädal) säilitada, siis pane jahtunud steriliseeritud purkidesse ja vala peale kiht õli.

LISA KOMMENTAAR

Kajakas
postitatud 27.04.2009 16:57

Jubetumalt hea on. See on mul vist üldse esimene karulauguga kokkupuude ja no seda pestot võiks küll julgelt veelgi teha. Mina üldiselt õli üle 4 sl panna ei tahtnud ja kuna kannmikser ei tahtnud sellist tihket ja kuiva massi liiga hästi peenestada, siis lisasin sortsu vett. Ja siis läks väga kenasti kreemiseks.

Zoozi
postitatud 29.04.2009 21:17

Mulle ja emale maitses väga, mees krimpsutas nina. Sõime keedetud pastaga.

Thredahlia
postitatud 29.04.2009 21:27

Maitseb hunnitult hästi. Pesto tegemisel arvesta, et õienupud on karulaugul tunduvalt vängema küüslaugumaitsega kui lehed.

efka
posted on 26.04.2016 00:06

õienuppe ei pandagi...

Minna
posted on 07.05.2018 09:30

Miks mitte!

Marink
postitatud 30.04.2009 19:31

Olen seda nüüd juba 4 korda teinud ja leian ainult kiidusõnu! Mulle meeldib see kõigega - pastaga, saial/leival, salatikastme sisse segatuna, ahjukalale määrituna jne. Kuna karulaugu hooaeg ei ole väga pikk, siis ei jõua sellest õnneks ka ära tüdineda :)

Jevgenia
postitatud 12.05.2009 08:48

Väga hea pesto. Mina praadisin suvikõrvitsa ja siis peale määrisin karulaugupestot. Tomatisalatiga maitses suurepäraselt!

Uniquegirl
postitatud 05.07.2009 19:42

Pestot meeldib mulle lisada pastale, see annab pastale täiesti uudse välimuse ja maitse.

hexy
postitatud 21.04.2010 15:39

ma ei ole eriline pestode sõber, aga äkki proovin seda uuesti teha, sest karulauk on mu lemmik.

Erki Tammeleht
postitatud 01.05.2010 09:38

Just valmis elu esimene sats karulaugupestot - pasta sai kena roheka jume ja taevalik maitseelamus võis alata :)

hexy
postitatud 05.05.2010 15:28

Tegin sel aastal uuesti ja läx nagu paremini kaubaks. Sõime pastaga(juurde võtsime hakk-kotlette) ja isegi mehele päris meeldis. Nüüd plaanin teha karulaugurisotot ja on veel paar mõtet.

kiilike
postitatud 27.04.2011 22:08

Tegelikkuses seisis meil üks pisike purk seda pestot eelmisel aastal suveni ehk umbes kaks kuud. Kasutasin Borgese extra v. õli ja see lihtsalt hangus pesto peal ära. Eelistan seda pestot basiilikust tehtule kohe kindlasti :)

Rele
postitatud 03.05.2011 22:24

tehtud, unustasin parmesani osta, aga sellegipoolest tuli väga nämma!

Marje
postitatud 04.05.2011 21:40

Väga hea, just tegin

Tiina
postitatud 06.05.2012 13:49

Tõepoolest väga maitsev!

Hexy
postitatud 14.05.2013 00:23

Maitsev!

pille
postitatud 22.04.2014 07:36

Ma lisasin ka naadilehti, oivaline !

Mari
postitatud 28.04.2014 09:34

Olen suur karulaugusõber, aga see pesto meile ei meeldi. Tegin pastat pestoga, täiesti mõttetu maitse. Ilmselt ei ole me pesto-sõbrad. Niisama on karulauk palju parem!

Noor_Perenaine
postitatud 07.05.2014 14:42

Oh, ma just sõin kevadet! Tegin ja no ikka hullumoodi hea sai! Tegin india pähklitega, panin natuke spinatilehti ka sekka, kuigi see andis natuke massi juurde kui maitset. Sõin pastaga, aga kindlasti on ka röstitud kukli või sepiku peal maitsev :)

Loodetavasti on järgmisel aastal maal karulauk ennast rohkem külvanud ja teine puhmake vähe suurem, teeks kohe rohkem. Kui järgmine kord maalt veel karulaugulehti saan, siis teen kindlasti veel ja tahaks naadilehti ka hulka panna :)

Tiina
postitatud 08.05.2014 22:27

ei tea kas karulaugupestot saab ka säilitamiseks jäässe panna?

Terje
posted on 15.04.2019 13:13

Saab, aga parem siis teha ilma õlita. Õli maitse muutub, kipub rääsuma seistes. Õli saab lisada siis kui oled sulatanud.

sveta
postitatud 13.05.2014 22:37

Väga hea::-) poest enam pestot ei osta

zill
postitatud 02.06.2014 18:44

jah, pesto võib lihtsalt väikestesse karpidesse panna ja otse sügavkülma. väga hea!

Hexy
postitatud 04.05.2015 18:53

Tegin jälle seda pestot, mulle väga maitseb!

K
postitatud 14.05.2015 19:35

Ma panin india pähkleid, mandleid ja päevalille seemneid, tuli mahedam ja mõnusam, kui piiniaga.

Sasha
postitatud 14.05.2015 22:47

Panin india pähkleid, mulle meeldis. Neil on hea tekstuur - krõmpsuv, aga mitte liiga kõva.

Mia
postitatud 10.06.2015 19:12

Imeline!

Niru
postitatud 14.04.2016 19:58

Ootan siin peenra kõrval karulaugu kasvamist. Tunde tekitamiseks leidsin sügavkülmast veel mõned mullused pestokuubikud, väga ilusti elasid talve üle. Külmutasin jääkuubikunõus ja pärast valasin karpi ümber. Üks kuubik on ideaalne karbi toorjuustuga segamiseks, see on mu lemmik!

evelyn
posted on 16.04.2016 17:20

Kas Sul ei aja tervet sügavkülma haisema.Mul tuli marjadele ka karulaugu maitse.Aga ma külmutasin lihtsalt lehti mitmekordselt kiledesse mässituna

Siiri Kaldma
postitatud 15.04.2016 11:41

Juba esimene laar tehtud ja pintslisse pistetud.

Tiina Saik
postitatud 15.04.2016 11:43

Proovige röstitud päevalilleseemnetega ka..

Sasha
posted on 17.04.2016 15:23

Aitäh mõtte eest, just proovisin!

h-m
postitatud 28.04.2016 10:10

Väga maitsev sai :) Mina olen kasutanud nii päevalilleseemnete kui ka india pähklitega. Juustuga on mitu korda nii läinud, et pole seda kõva juustu parajasti, aga ka mõned viilud tavalist lisavad ilmselt pehmust ja kreemisust ning natuke lisamaitset!

Kerlit Väärmann
postitatud 03.05.2017 19:34

Mina kasutan india pähkleid, meeldib, kui jäävad suuremad pähklitükid sisse.

Kerttu-Kaisa Kiviselg
postitatud 03.05.2017 19:50

Me oleme teinud hoopis kõrvitsaseemnetega.

Kaja Treumuth
postitatud 25.05.2017 15:41

Mina panen pestot enamalt saia/leiva peale. Eriti Ciabattaga. Olen igasugu pähkleid kasutanud. Viimati kreeka pähkleid. Juustu jätsin seekord välja. Täna näiteks lisasin pestot kartulipudru sisse.

Algaja söögitegija
postitatud 09.05.2018 18:13

Tere! Minu pesto jäi väga mõru. Kuidas saaksin seda parandada ja mille tõttu võis see mõru tulla?

Kuldar
posted on 09.05.2018 20:08

Mõru. ... Mõru jääb osadest õlidest ja pähklitest /seemnetest. Eriti oluline on õli. Kindlasti ka natuke soola siis püsib õli stabiilsem. Näited on hea Läti oliiviõliga tehtud sprotid ja mitte eriti head eestis tehtud rapsiõliga sprotid...

zira
posted on 18.04.2019 11:06

Olen seda nüüd aastaid teinud ja karbkestega külma pannud. Tavaliselt süüakse need ikka suveks kõik ära, aga sedakorda leidsin ühe unustatud karbikese paari päeva eest - ja ei mingit maitsemuutust aasta jooksul. Täna siis uuest saagist esimene tegemine.